Om dit element te kunnen zien dient u marketing cookies te accepteren. Verander uw instellingen en herlaad deze pagina.

Vraagt u zich weleens af: welke motorolie moet er in mijn auto? Of welke transmissieolie mag er in de versnellingsbak van mijn vrachtwagen? Welke olie moet er in de hydrauliek van mijn tractor? Welk vet moet ik gebruiken voor mijn wiellagers? Hier kunt u het allemaal vinden.

Waarom motorolie in mijn auto? (1)

Motorolie is van groot belang voor de juiste werking van uw voertuig. Zonder olie is de motor snel uitgedraaid. Motorolie zorgt in de eerste plaats voor bescherming van alle draaiende delen in de motor. Bij zowel warme temperatuur als koude temperatuur moet de olie voldoende bescherming bieden voor de motor. Als de motor start, en als de motor vol draait.

Daarnaast zorgt een motorolie ook voor reinigende werking. Door verschillende oorzaken kan een motor vervuild raken. Bijvoorbeeld door bepaalde brandstof. Lucht en water kunnen de motorolie ook vervuilen. De juiste motorolie werkt die vervuilde deeltjes allemaal weg.

Ook zorgt de motorolie voor koeling van de motor. Motorolie circuleert door de motor, en voert de grootste warmte bij de warmste delen vandaan naar koelere gedeeltes. Op basis van al deze functies is de vraag welke motorolie in mijn auto dus bijzonder relevant.

Transmissieolie, remvloeistof en koelvloeistoffen

Naast motorolie maakt de motor ook gebruik van andere vloeistoffen. Voorbeelden worden hierboven genoemd. In de regel worden deze vloeistoffen minder vaak ververst of gewisseld. Ze zijn daarom iets onbekender. Stuk voor stuk hebben ze echter een belangrijke werking.

Transmissieolie

Transmissieolie zorgt voor de smerende werking van een versnellingsbak. Een versnellingsbak kan handgeschakeld zijn, of (semi-)automatisch. Handgeschakelde bakken maken van andere olie gebruik dan automatische versnellingsbak olie (ATF olie).

Remvloeistof

Remvloeistof heeft een ander doel dan transmissie en motorolie. Bij remvloeistof wordt de olie gebruikt als kracht. Wanneer de rem ingetrapt wordt, remt de auto vervolgens. Er wordt een kracht overgebracht. Dat heeft alles te maken met de remvloeistof. Overigens, er bestaan ook andere soorten remmen die niet van remvloeistof gebruik maken.

Koelvloeistof

Koelvloeistof heeft ook twee doelen. De eerste is duidelijk. Dat is het koelen van de motor. Maar dat zou gewoon met water kunnen. Koelvloeistof is echter een combinatie van water en antivries. Meestal 50/50. De antivries zorgt uiteindelijk voor de bescherming tegen vorst en zorgt er daarnaast ook voor dat het koelsysteem niet wegroest.

Welke motorolie in mijn auto? (2)

De keuze voor de motorolie kan met meerdere zaken te maken hebben. Er is dikte van de olie. Er zijn goedkeuringen van een fabrikant.

Viscositeit en SAE

De dikte is bij een olie altijd goed te herkennen: 5W30, 10W40 of mogelijk nog iets anders. Hier is eerder al een stuk over geschreven op onze website. Het eerste getal geeft de dikte bij koude temperatuur weer. Het tweede cijfer de viscositeit bij warme temperatuur. Vaak is de viscositeit een voorschrift vanuit de leverancier. De trend is steeds dunner viscositeiten.

Specificaties van fabrikanten

Fabrikanten geven naast een viscositeit ook vaak een specificatie af. Dit kan een specificatie zijn van een onafhankelijke instantie als ACEA en API. Zelf maken fabrikanten ook specificaties. Vaak is dit in basis een specificatie van ACEA of API, met aanvullende eisen. Samen met de viscositeit zijn dit de belangrijkste voorwaarden om tot het antwoord te komen op de vraag: welke motorolie in mijn auto?

Selecteer de juiste motorolie

Zo heeft u wat informatie ingewonnen over motorolie en andere vloeistoffen in uw voertuig. Dan kunnen we de vraag beantwoorden: Welke olie in mijn auto? Heeft u een kenteken bij de hand? Dan kunt u hierboven met uw kenteken uw auto opzoeken. Heeft u een bestelwagen, vrachtwagen, tractor, of andere toepassing, maak gebruik van de mogelijkheid om te selecteren. Ook als u een personenwagen niet kunt vinden via kenteken, kunt u selecteren op merk, model en type. Eventueel kunt u ook zoeken met de zoekbalk hier rechtsboven.

Welke motorolie moet ik hebben