In de wereld van koelvloeistoffen zijn er enkele eigenschappen van koelvloeistof erg belangrijk. Het kan dan gaan om de basis, Mono Propyleen Glycol (MPG) of Mono Ethyleen Glycol (MEG). Een andere optie is silicaathoudende koelvloeistof of silicaatvrije koelvloeistof. Ook de naam speelt een rol: koelvloeistof G12, of koelvloeistof G13. De eerste indicatie van de koelvloeistof is kleur. Deze kleur geeft de samenstelling van de koelvloeistof weer. Vaak is er niet alleen een verschil in kleur, maar ook in PH waarde, soortelijk gewicht, additieven pakket, etc. Er zijn verschillende kleuren koelvloeistof. Gele koelvloeistof, groene koelvloeistof, blauwe koelvloeistof, rode koelvloeistof en blanke koelvloeistof. De belangrijkste zijn wel de rode, blauw/groene en gele koelvloeistof.

Welke koelvloeistof moet ik gebruiken?

Roze koelvloeistof G12 blauwe koelvloeistofHet type koelvloeistof wat u mag gebruiken verschilt per auto(merk). U kunt het eenvoudig zien door uw motorklep te openen en te kijken naar uw koelvloeistof reservoir. Deze zijn vaak doorzichtig en hier is de kleur makkelijk af te kijken. Mocht u zeker willen zijn dat u het juiste product gebruikt kunt u hier verder lezen.

Geel, rood of roze koelvloeistof?

Gele koelvloeistof wordt voornamelijk gebruikt door Volvo. Volvo heeft een eigen koelvloeistof gemaakt met een gele kleur. Het product wat wij u daarvoor kunnen aanbieden is de Xtra Coolant G30. Dit is echter een rode/roze koelvloeistof. Deze rode/roze koelvloeistof is de meest gangbare koelvloeistof en is een silicaatvrije koelvloeistof. Veel auto’s mogen met dit product afgevuld worden. Een product wat in kleur lijkt op de Xtra Coolant G30 is de Xtra Coolant G40. Dit product is roze/violet en lijkt in kleur veel op de G30. De producten zijn echter geheel anders.

Of toch blauw of groen koelwater?

Tot slot is er nog de Xtra Coolant G48. Dit product is een silicaathoudende koelvloeistof en heeft een groen/blauwe kleur. Wanneer er gesproken wordt over een blauwe of groene koelvloeistof is de kans groot dat dit product bedoeld wordt.

Advies over kleuren

Mocht u een vraag hebben over de kleur van een koelvloeistof kunt u het beste contact opnemen met uw specialist. Vanwege de kleuren is het eenvoudig werken met koelvloeistof. Er kunnen echter problemen optreden wanneer er een koelvloeistof gebruikt wordt die niet voorgeschreven is. Ook is mengen van verschillende (kleuren) koelvloeistof absoluut niet aan te raden.

Wat betekent koelvloeistof G12?

Naast alle kleuren wordt in koelvloeistofland vaak gesproken over G12 koelvloeistof, of G12+ koelvloeistof. Dit is één product. Deze G12 koelvloeistof is ontwikkeld door de VAG groep (Volkswagen AG). Mogelijk is dit de meest bekende koelvloeistof. De koelvloeistof G12 heeft een rode/roze kleur. Dit product is een silicaatvrije koelvloeistof en mag vergeleken worden met de Xtra Coolant G30 van Glysantin.

Koelvloeistof G11

Een voorloper op dit product is de Koelvloeistof G11. Dit product is blauw en is vergelijkbaar met de Xtra Coolant G48. De koelvloeistof G11 is een silicaathoudende koelvloeistof. Eigenlijk was dit de eerste koelvloeistof van de VAG groep. Daarna kwam de G12+ koelvloeistof.

Koelvloeistof G12++

Daarna kwam er de G12++ koelvloeistof. Deze koelvloeistof G12++ is gebaseerd op organische zuren en bevat silicaten. Een “hybride” koelvloeistof. Dit product is vergelijkbaar met de Xtra Coolant G40 van Glysantin.

Koelvloeistof G13

Tot slot is er nog een “nieuwe” koelvloeistof G13 van de VAG groep. Deze G13 koelvloeistof is het nieuwste product van de Volkswagen groep. Deze koelvloeistof G13 is vergelijkbaar met de Xtra Coolant GG40. Een Volkswagen koelvloeistof met de codering G13.

Baseer uw keuze voor koelvloeistof altijd op basis van de goedkeuring van de fabrikant.

Koelvloeistof verversen

In Duitsland wordt 75% van de geproduceerde personenwagens en lichte bedrijfswagens afgevuld met BASF Glysantin koelvloeistof. Deze koelvloeistof blijft vaak de levensduur van uw auto zitten. Garages laten de koelvloeistof vaak zitten tijdens een grote beurt. Wij adviseren u echter de koelvloeistof elke 3 á 4 jaar te verversen. Dit geldt voornamelijk voor auto’s ouder dan 6 jaar.

Duurzaamheid van het koelsysteem

De voordelen van het vervangen van de koelvloeistof zitten voornamelijk in de duurzaamheid van het koelsysteem. Door de koelvloeistof te verversen verzekerd u uw koelsysteem van een verlengde levensduur.

Ga terug naar Glysantin pagina