In de wereld van koelvloeistoffen zijn er enkele eigenschappen van koelvloeistof erg belangrijk. Het kan dan gaan om de basis, Mono Propyleen Glycol (MPG) of Mono Ethyleen Glycol (MEG). Een andere optie is silicaathoudende coolant of silicaatvrije coolant. Ook de naam speelt een rol: koelvloeistof G12, of koelvloeistof G13. De eerste indicatie van deze vloeistof is de kleur. Deze kleur geeft de samenstelling van het product weer. Vaak is er niet alleen een verschil in kleur, maar ook in PH waarde, soortelijk gewicht, additieven pakket, etc. Er zijn verschillende kleuren: gele, groene, blauwe, rode en blanke koelvloeistof. De belangrijkste zijn wel de rode, blauw/groene en gele producten.

Welke koelvloeistof moet ik gebruiken?

Roze koelvloeistof G12 blauwe koelvloeistofHet type koelwater wat u mag gebruiken verschilt per auto(merk). U kunt het eenvoudig zien door uw motorklep te openen en te kijken naar uw koelvloeistofreservoir. Deze zijn vaak doorzichtig en hier is de kleur makkelijk af te kijken. Mocht u zeker willen zijn dat u het juiste product gebruikt kunt u hier verder lezen.

Geel, rood of roze?

Gele coolant wordt voornamelijk gebruikt door Volvo. Volvo heeft een eigen product gemaakt, of laten maken, met een gele kleur. Het product wat wij u daarvoor kunnen aanbieden is de Xtra Coolant G30. Dit is echter een rode/roze koelvloeistof. Deze rode/roze coolant is de meest gangbare of meestgebruikte en is een silicaatvrij product. Veel auto’s mogen met dit product afgevuld worden. Een product wat in kleur lijkt op de Xtra Coolant G30 is de Xtra Coolant G40. Dit product is roze/violet en lijkt in kleur veel op de G30. De producten zijn echter geheel anders.

Of toch blauw of groen koelwater?

Tot slot is er nog de Xtra Coolant G48. Dit product is een silicaathoudende koelvloeistof en heeft een groen/blauwe kleur. Wanneer er gesproken wordt over een blauw of groen koelwater is de kans groot dat dit product bedoeld wordt.

Advies over kleuren

Mocht u een vraag hebben over de kleur van een koelwater kunt u het beste contact opnemen met uw specialist. Vanwege de kleuren is het eenvoudig werken met koelvloeistof. Er kunnen echter problemen optreden wanneer er een vloeistof gebruikt wordt die niet voorgeschreven is. Ook is mengen van verschillende (kleuren) koelvloeistof absoluut niet aan te raden.

Wat betekent koelvloeistof G12?

Naast alle kleuren wordt in koelvloeistofland vaak gesproken over G12 koelvloeistof, of G12+ koelvloeistof. Dit is één product. Deze G12 coolant is ontwikkeld door de VAG groep (Volkswagen AG). Mogelijk is dit de meest bekende coolant. De G12 heeft een rode/roze kleur. Dit product is een silicaatvrij product en mag vergeleken worden met de Xtra Coolant G30 van Glysantin.

Koelvloeistof G11

Een voorloper op dit product is de Koelvloeistof G11. Dit product is blauw en is vergelijkbaar met de Xtra Coolant G48. De G11 is een silicaathoudend product. Eigenlijk was dit de eerste coolant van de VAG groep. Daarna kwam de G12+ als opvolger.

Koelvloeistof G12++

Daarna kwam er de G12++ koelvloeistof. Dit G12++ product is gebaseerd op organische zuren en bevat silicaten. Een “hybride” product. Dit product is vergelijkbaar met de Xtra Coolant G40 van Glysantin.

Koelvloeistof G13

Tot slot is er nog een “nieuwe” koelvloeistof G13 van de VAG groep. Deze G13 is het nieuwste product van de Volkswagen groep. Deze G13 vloeistof is vergelijkbaar met de Xtra Coolant GG40. Een Volkswagen product met de codering G13.

Baseer uw keuze voor het juiste product altijd op basis van de goedkeuring van de fabrikant.

Koelvloeistof verversen

In Duitsland wordt 75% van de geproduceerde personenwagens en lichte bedrijfswagens afgevuld met BASF Glysantin coolant. Deze hoogwaardige coolant blijft vaak de levensduur van uw auto zitten. Garages laten de koelvloeistof vaak zitten tijdens een grote beurt. Wij adviseren u echter deze vloeistof elke 3 á 4 jaar te verversen. Dit geldt voornamelijk voor auto’s ouder dan 6 jaar.

Duurzaamheid van het koelsysteem

De voordelen van het vervangen van de koelvloeistof zitten voornamelijk in de duurzaamheid van het koelsysteem. Door de coolant te verversen verzekerd u uw koelsysteem van een verlengde levensduur.

Ga terug naar Glysantin pagina