Autofabrikanten ontwikkelen tegenwoordig motoren die niet alleen krachtiger maar ook efficiënter zijn. Steeds meer pk’s uit steeds minder inhoud. Dit zorgt niet alleen voor een lager brandstofverbruik, maar ook voor een veel hogere belasting van de motorolie. De eisen aan een motorolie worden ook verhoogd. Maar wat doet dat vette goedje nu precies? En wat zijn de belangrijkste functies van motorolie?

Ik wil graag een offerte voor motorolie

Functies van motorolie

Een motorolie heeft in principe vier verschillende basisfuncties. Het gaat dan over het smeren, beschermen, reinigen en koelen van een motor. Deze basis geldt in principe voor alle motoren, van scheepsmotor tot een Formule 1 motor. Wel zit er een verschil in welke eigenschap, voor dat type motor, in die toepassing, het meest van belang is. Mede daardoor zijn er verschillende types olie voor uw motor.

Smerende werking motorolie

In de eerste plaats moet een motorolie smeren. Dit betekent dat de olie de verschillende draaiende delen van elkaar gescheiden moet houden, zonder dat de motor vermogen verliest. Bij een stilstaande motor is dit moment kritiek. Op het moment van starten is de olie nog in het carter. Dit is het meest kritische moment voor de draaiende delen van de motor. Vandaar dat ook gezegd wordt dat het rijden van korte stukjes met de auto niet goed is voor de motor. De olie kan dan de motor onvoldoende van een juiste smering te voorzien. Bovendien blijft de motorolie te koud, waardoor de in de olie aanwezige additieven minder functioneren en in de olie eventueel aanwezige condens en brandstofresten niet verdampen.

Als de motor eenmaal draait zorgt de juiste olie voor genoeg filmdikte tussen de draaiende delen. Doordat de delen nu draaien komt de motor op vermogen. Een motorolie voor een vrachtwagen of een schip is vaak dikker dan een motorolie voor de nieuwste personenwagen. De trend is wel dat in moderne motoren steeds dunnere motoroliën worden toegepast.

Bescherming motorolie

We streven naar een situatie waarbij de bewegende oppervlakken door een continue dunne smeerfilm volledig van elkaar worden gescheiden. In deze toestand ontstaat er zo min mogelijk slijtage aan de bewegende delen en is de wrijving minimaal. Om een volledige smeerfilm-scheiding te creëren, heb je niet alleen het door de fabrikant vereiste smeermiddel nodig, maar moet het ook in voldoende hoeveelheid in het carter zitten.

Peil daarom regelmatig het oliepeil van uw auto en wacht niet tot het rode olielampje op het dashboard van uw auto gaat branden, op dat moment is er al schade ontstaan!

Motorolie peilen en bijvullen

Naast het scheiden van draaiende delen beschermen motoroliën ook tegen corrosie. Door het verbrandingsproces in de motor verzuurt de olie. Een verzuurde olie kan zorgen voor corrosie van de verschillende motoronderdelen. De meeste motoroliën bevatten speciale additieven om onder andere verzuring tegen te gaan.

Reinigen

Functies van motorolie smeren koelen reinigen beschermen

Een motor moet schoon blijven. Echter, door het verbrandingsproces in de motor ontstaan er naast verzuring ook vervuiling. Deze vuildeeltjes worden door het reinigende vermogen van de motorolie weggepoetst en getransporteerd naar het filter. Echter, deze reinigingscapaciteit is niet on-eindig, een ook het oliefilter zelf kent een punt van verzadiging. Elk vuildeeltje van groter dan 5 micron is van invloed op het slijtageproces van uw motor. Om te vergelijken, een mensenhaar is ongeveer 70 tot 100 micron groot.

Niet alleen halen moderne motoren meer pk’s uit minder cm3, ook de oliecarters van het moderne wagenpark hebben tot tientallen procenten minder inhoud. Tel daar nog bij dat moderne motorbrandstoffen een steeds hoger percentage bio-component bevatten. Besparen op de kwaliteit van motorolie is dus zeker niet zonder gevolgen op de langere termijn.

Koelen

Naast de werking van het koelsysteem draagt de motorolie voor een belangrijk deel bij aan de koeling van de motor. Deze koelt de krukas, nokkenas, zuigers, hoofd-en drijfstanglagers en nog vele andere componenten van de motor.

Motorwarmte wordt gegenereerd door het verbrandingsproces en door wrijving. Door het circuleren van de olie voert deze warmte mee naar het carter, waar de warmte verder verspreid wordt in de lucht.

Conclusie: functies van motorolie

Dit zijn dus kort beschreven de vier eigenschappen van motorolie. Naast het feit dat de olie moet smeren heeft het dus nog een aantal belangrijke aspecten waar een olie aan moet voldoen. Zeker aan het reinigen van de motor wordt niet snel aan gedacht als men denkt aan motorolie. De motoroliën van Mobil kunnen smeren in elke omstandigheid, van Formule 1 auto, zware grondverzet toepassingen tot normale personenwagens.

Welke motorolie voor mijn auto?