Hydraulische olie

Den Hartog b.v. » Branches » Industrie » Hydraulische olie
  • Hydraulische olie hydraulische systemen hydraulische vloeistof

Hydraulische olie

Hydraulische systemen worden gebruikt om krachten en bewegingen over te brengen. Het doel van de systemen kan erg verschillen, het principe is hetzelfde. Door middel van het verplaatsen van hydraulische olie wordt een kracht uitgeoefend op een ander component. Een voorbeeld hiervan is de werking van uw remmen. Door middel van hydraulische vloeistof worden uw remblokken samengeknepen tegen de remschijf. Hier is de werkdruk van de hydraulische olie relatief hoog en de vloeistofverplaatsing relatief laag.

Een ander voorbeeld is een kraanmachinist die met behulp van hydrauliek zijn graafbak alle kanten op kan laten bewegen. Door de kracht die de vloeistof overbrengt gaat het uiteindelijke component in het hydraulische systeem ook bewegen. Hier is de bewegingsenergie van de vloeistof relatief hoog en de werkdruk relatief laag.

Hydraulische vloeistof

De functies van een hydraulische vloeistof is drieledig. In de eerste plaats dus het overbrengen van krachten. Ten tweede wordt de olie ook gebruikt om de bewegende delen van elkaar te scheiden, en dus te smeren. In de derde plaats is de olie er ook om warmte uit het systeem af te voeren.

Bij een keuze voor een hydraulische olie is het zaak op een aantal dingen te letten. In de eerste plaats de viscositeit (dikte) van de olie. De keuze voor de optimale viscositeit is afhankelijk van een aantal tegenstrijdige eigenschappen. Voor een efficiënte krachtoverbrenging, snelle reactie in het systeem en minimaal energieverbruik is een olie met een lage viscositeit gewenst. Echter, de olie moet voldoende viscositeit bezitten om te zorgen voor een goede smering en afdichting. Verder moet de hydraulische vloeistof niet alleen de juiste viscositeit bezitten. Deze moet ook behouden blijven bij uiteenlopende temperaturen vanaf opstarten tot optimaal gebruik.

ISO VG aanduiding

De meeste hydraulische oliën hebben viscositeit van ISO VG 15 tot ISO VG 68. ISO VG is de aanduiding voor viscositeit bij 40 graden Celsius. Deze viscositeitsindeling wordt bij tandwielkast- en hydraulische oliën altijd gebruikt om de dikte van de olie aan te duiden. De meeste tandwielkastoliën hebben een viscositeit van ISO VG 150 tot ISO VG 460. De echte dikte van de olie kan van -10% tot +10% afwijken van de ISO VG waarde. De ISO VG waarde wordt vaak in het onderhoudsboekje van uw machine voor geschreven. Bij de keuze van de viscositeit is vaak het merk en type van de hydraulische pomp de bepalende factor.

Deze ISO VG waarde zegt echter niks over de kwaliteit van de hydraulische vloeistof. Die is beter in te schatten op basis van een andere ISO norm. Dit is de ISO 6743/4 norm. Deze norm maakt het onderscheid tussen verschillende oliën iets duidelijker.

ISO en DIN normering

De twee meeste gebruikte classificaties zijn de ISO HM en de ISO HV. De ISO HM norm wordt door ISO omschreven als “minerale olie met corrosieremmer, anti-oxidant en anti-slijtage”. De ISO HV wordt omschreven als “minerale olie met corrosieremmer, anti-oxidant en anti-slijtage, verhoogde VI”. Het verschil tussen deze twee oliën is dus de verhoogde Viscositeits Index van de ISO HV olie.

In Europa wordt ook gebruik gemaakt van de Duitse DIN norm. De overeenkomsten tussen de ISO norm en DIN norm zijn groot. De ISO HM is bij DIN te vertalen naar DIN HLP. De ISO HV is bij DIN vertaald naar de DIN HVLP.

Mobil DTE 10 Excel hydraulische oliën onderscheiden zich door hun unieke samenstelling. Dit vertaald zich door zeer goede hydraulische efficiëntie, minder afzettingen in systemen, hoge mate van bescherming van de onderdelen en lange levensduur.

Hydraulische olie van Mobil

Hieronder staan de oliën van Mobil die volgens de ISO en DIN normen zijn beoordeeld.

Benaming Norm ISO VG Klasses Viscositeits Index Basis
Mobil SHC 500 DIN HVLP  ISO HV ISO VG 32, 46, 68, 100 144 tot 160 PAO
Mobil SHC Cibus DIN HLP ISO VG 32, 46, 68, 100 140 tot 151 PAO
Mobil DTE 10 Excel DIN HVLP ISO HV ISO VG 32, 46, 68 156 tot 168 Mineraal
Mobil DTE 20 DIN HLP ISO HM ISO VG 22, 32, 46, 68 98 Mineraal
Mobil Nuto H DIN HLP ISO HM ISO VG 32, 46, 68 95 tot 107 Mineraal
Mobil Univis N DIN HVLP ISO HV ISO VG 32, 46, 68 151 tot 152 Mineraal
Mobil Univis HVI DIN HVLP ISO HV 376 tot 404 Mineraal
Mobil SHC Hydraulic EAL DIN HVLP ISO HV ISO VG 32, 46 176 tot 189 Synthetische ester (HEES)
Mobil Pyrotec HFD ISO VG 46 Fosfaatester
Mobil Pyrotec HFC ISO VG 46 185 Water/Glycol