SAE 15W40, 10W40, 5W40, 5W30 of 0W30 wat betekenen de cijfers op mijn olieflesje

De juiste motorolie gebruiken

Wanneer u in uw auto rijdt heeft de motor van uw auto olie nodig. Dat is belangrijk voor de werking en bescherming van uw motor. De motorolie die men daarvoor gebruikt moet aan bepaalde eisen voldoen. Deze eisen worden vertaald in de ACEA-normering of specifieke normeringen van de fabrikant. Ook motoren in vrachtwagens en andere machines moeten olie hebben wat voldoet aan door de fabrikant gestelde normeringen.

In het oranje vierkant links op deze pagina kunt u bepalen welke olie u nodig heeft. Mocht u een toepassing hebben zonder kenteken kunt u op de product-selector klikken.

SAE en de cijfers op uw flesje

Misschien heeft u weleens olie gekocht en stond u voor het schap te kijken naar alle verschillende cijfers die op het flesje stonden. Welke olie moet ik nu hebben? De cijfers op de flesjes zijn van de SAE indeling. Deze indeling wordt gebruikt om het verschil aan te geven in de dikte van de motorolie. Wereldwijd wordt deze standaard gebruikt. Lees verder over deze SAE indeling, en het verschil in dikte tussen de verschillende motoroliën.

Waarom Motorolie?

motorolie

De prestatie en de levensduur van de auto zijn voor een groot deel afhankelijk van de smering van de motor. Daarom is het van groot belang de juiste olie te gebruiken in de goede hoeveelheid.

Olie bijvullen

Motorolie bijvullen

Motorolie bijvullen is vaak nog een lastige aangelegenheid. Zeker met alle nieuwe auto’s. Die kunnen soms niet eens meer door u zelf bijgevuld kunnen worden. Hoe kunt u nu toch olie bijvullen?

Functies van motorolie smeren beschermen reinigen koelenEigenschappen van motorolie

Motorolie heeft, kort door de bocht, vier eigenschappen. Smeren, beschermen, reinigen en koelen. Van een Formule 1 wagen tot en met een simpele personenwagen, dat geldt overal. Er wordt dus wel het nodige gevraagd van een motorolie.