Rollagers zijn over het algemeen zeer betrouwbare componenten, het is echter schrikbarend dat nog geen 10 procent van alle lagers de beoogde levensduur haalt. Dit kan heel eenvoudig verholpen worden met een klein beetje smeeradvies. Een eerste aanzet voor het juiste smeeradvies wordt hieronder gegeven.

(S)meer advies nodig?

Meest voorkomende problemen

Lagers zijn er in veel soorten en maten; van een simpel kogellager tot een tweerijig diabololager, lagers voor radiale krachten en lagers voor axiale krachten. De prijzen voor lagers kunnen behoorlijk uiteenlopen maar vallen vaak in het niet met de kosten voor het vervangen van een prematuur uitgevallen lager en de eventuele ongeplande stops als gevolg daarvan.

  • 40-50% van de rollagers valt eerder uit door verkeerd te smeren
  • 25-30% valt eerder uit door een verkeerde uitlijning/montage
  • 20% gaat eerder stuk door andere oorzaken als bijvoorbeeld contaminatie

Wat is verkeerd smeren?

Onder verkeerd smeren verstaan we niet alleen; “niet” of “te weinig” smeren maar gek genoeg ontstaan de meeste problemen juist door teveel te smeren. De benodigde dikte van een smeerfilm in een lager is slechts 1 µm, dit is ongeveer 75 keer dunner dan de dikte van een menselijke haar. Wanneer er in het lager te veel vet aanwezig is stijgt de temperatuur als gevolg van de wrijving van het smeermiddel zelf. Als het vet vervolgens zijn maximum temperatuur overschrijdt loopt het lager stuk omdat het vet zijn smerende eigenschappen heeft verloren.

Het juiste smeeradvies

Hoe vaak en hoeveel er moet worden gesmeerd luistert zeer nauw en is van veel verschillende factoren afhankelijk. Met name afmetingen van een lager, toerentallen, type lager en type vet zijn erg bepalend. Uiteraard geldt voor een eenvoudig glijlager dat een teveel aan vet hier geen problemen geeft omdat het vet gemakkelijk uit het lager kan worden gedrukt als hiervan teveel aanwezig is. Een glijlager “teveel” smeren kan zelfs wenselijk zijn om contaminatie in het lager te voorkomen door een “vetkraagje” naast de lager-speling op te bouwen.

Juiste vet, juiste toepassing

Naast juiste nasmeerintervallen is het net zo belangrijk om het juiste vet voor de juiste toepassing te kiezen. In ons advies proberen we altijd te kijken om met een minimum aan verschillende soorten vet zoveel mogelijk te kunnen smeren. Hierbij mogen natuurlijk geen concessies worden gedaan aan de smerende eigenschappen. Het is een utopie om te denken dat er één vet is waarmee alle soorten toepassingen kunnen worden gesmeerd. Door het aantal soorten vet te reduceren wordt de kans om verkeerde soorten vet met elkaar te mengen aanzienlijk verkleind.

Mengen van vet

Het mengen van verschillende soorten vet is ook een belangrijke oorzaak waarom veel lagers de beoogde levensduur niet halen. Een aantal belangrijke factoren voor het kiezen van het juist vet zijn; temperatuur, belasting, toerental/snelheid, compatibiliteit, smeringsregime, consistentie, voedselveilig, waterbestendig etc. Over het mengen van vet kunt u nog meer te weten komen.

Juist keuze smeeradvies

Zoals hierboven te lezen kan het kiezen van het juiste vet erg ingewikkeld zijn. We kunnen het uiteraard ook samen doen! Enkele voorbeelden van optimale smering kunt u op onze website alvast lezen. Zo is er bij Waterschap de Dommel een optimalisatieslag gemaakt. En ook K3 Delta smeert met het juiste product!

Ik weet genoeg
Tandwielkastolie en smeerfilm 2 smeeradvies