Het maken van papier gebeurt in grote fabrieken. Dit komt omdat de lijn om het papier van pulp tot grote rol te kunnen maken meestal 100 meter of langer is. In Nederland zijn ongeveer 18 grote papierfabrieken te vinden, verenigd in de VPN. Papier maken wordt gedaan met behulp van grote machines. Om deze machines te smeren leveren wij olie in de papierfabriek.

Het proces van papier maken

Als grondstof voor papier wordt gebruik gemaakt van hout, maar ook van gerecycled papier. Nieuw gemaakt papier bestaat voor 90% uit gerecycled materiaal, en voor 10% uit nieuw, vers hout. Van deze mix wordt in eerste instantie pulp gemaakt. Deze pulp wordt voor in de oploopkast samengevoegd met verschillende chemicaliën en andere stoffen om de juiste kwaliteit papier te kunnen maken. In onderstaande afbeelding is dit fase 1 Stofvoorbereiding. In fase 2 wordt met behulp van doeken geprobeerd water uit het papier te krijgen. Dit heet toepasselijk de Doekpartij. De volgende stap in het proces papier maken is de zogenaamde Perspartij. Hier wordt gebruik gemaakt van hoge druk, en door deze druk wordt nog meer water uit het papier geperst.

Papierfabriek proces uitleg

De volgende stap in het hele proces is de Droogpartij. Ook hier is het proces erop gefocust om het papier te drogen. Deze stap in het proces neemt de meeste ruimte in het proces in beslag. In de droogpartij belandt het papier uiteindelijk op een sizepers waar de gewenste coating op basis van de gewenste specificatie voorzien wordt. In fase 5 Gladwerk wordt de dikte van het papier bepaald. De dikte kan variëren van 45 tot 240 gram. Laatste stap in het hele proces is het snijwerk. In deze stap wordt het papier op een grote rol gerold en op maat afgesneden. Uiteindelijk duurt het hele productie proces slechts 25 seconden.

Olie in de papierfabriek

Zoals hierboven te lezen valt wordt er bij papier maken vaak gebruik gemaakt van een productielijn van meer dan 100 meter lang. Al die 100 meter lang bestaan uit machines. Bij het produceren van papier heb je te maken met veelal extreme omstandigheden. Hoge temperaturen, vocht, chemicaliën, zware belastingen en productieprocessen die 24/7 op volle kracht draaien. Voor olie en vetten over het algemeen niet de optimale omstandigheden. Voor ons is het natuurlijk een geweldige uitdaging, waar onze andere industrietakken uiteindelijk ook van profiteren. Smeermiddelen die uitstekende resultaten behalen in de papierbranche zijn echte alleskunners.

Vaak wordt bij papiermachines gebruik gemaakt van circulatiesmering. Papiermachines worden enorm heet, daarom wordt de olie niet alleen ingezet vanwege de smerende werking, maar ook vanwege de koelende werking. Daarnaast moet de olie ook voldoende bescherming bieden tegen corrosie. Wij bieden u daarom een assortiment smeermiddelen aan voor de papierindustrie, waaronder de Mobil DTE PM, de Mobil SHC PM en de Mobilith SHC PM. Deze producten zijn speciaal voor natte en hete omgevingen.

Verder worden de vetten uit de Mobil Polyrex EM serie en de Mobil Polyex SHC serie veel toegepast, zowel  voor de papiermachines zelf, alsook voor de smering van onder andere ventilatoren. Die kunnen eveneens een essentiële rol vervullen in het productieproces. Ongeplande stilstand is geen optie.

Wilt u een advies op maat op het gebied van smeermiddelen in uw bedrijf, neem dan contact op met onze experts. Mobil smeermiddelen, voor een  optimale bescherming van uw machinepark.

Terug naar de Papiersector
Neem contact met ons op