Een bedrijfsstrategie die zich richt op meer CO2 besparende en minder milieubelastende brandstoffen. Dat is het nieuwe doel van Den Hartog b.v. uit Groot-Ammers en met dat doel neemt zij ook deel aan het Nederlands-Belgisch consortium wat hernieuwbare olie uit plastic maakt. De “eerste rendabele olie uit plasticfabriek” wordt het project ook wel genoemd.

Consortium Plastic naar olie

Het consortium bestaat uit verschillende partijen. In de eerste plaats technisch dienstverlener Joh.Mourik. Daarnaast de dochteronderneming van Mourik, Petrogas. Zij zijn een ontwerp en constructiebureau in de olie en gasindustrie. Daarnaast ook RenaSci, een bedrijf wat verstand heeft van afvalverwerkingsconcepten. Tot slot ook Den Hartog, die het eindproduct zal vermarkten. Het eindproduct is een diesel die voldoet aan de huidige dieselnorm EN590.

Bedrijfsstrategie

“Het concept is zo interessant omdat van al het afval dat er binnenkomt weer een product wordt gemaakt. bijvoorbeeld ook biokool-pellets. Dat maakt dat de businesscase standhoudt”, aldus Barend van Kooten. Het is namelijk zo dat er allerlei soorten afval binnen komt naast de moeilijk recyclebare plastic waaruit EN590 diesel gemaakt wordt. In totaal heeft de fabriek op jaarbasis een verwerkingscapaciteit van 21.000 ton afvalplastic. Dit terwijl er jaarlijks 120.000 ton afval binnen komt. Van al dit afval wordt een product gemaakt. Dit maakt het hele concept dus zo interessant.

Resultaat

Per kilogram plastic die aan de voorkant het proces in gaat komt en aan de achterkant ongeveer 0,9 liter diesel uit. Het principe van het proces is al bewezen in een testfabriek in Zwitserland. Nu is het de bedoeling om op grote schaal dit proces te gaan draaien. Het eerste jaar zal het aftasten en zoeken zijn naar de optimale organisatie in de fabriek. Het eerste jaar wordt nadrukkelijk gebruikt om te leren en de productie te optimaliseren.

Vermarkten van de diesel

De diesel gaat waarschijnlijk vermarkt worden in de CO2 Saving Diesel lijn. Dit product heeft net als de producten uit de CO2 Saving Diesel lijn een lage MKI waarde (Milieu Kosten Indicator). Met name partijen die zaken doen met de overheid hebben behoefte aan producten die goed score op MKI waarde. Een erg interessant project van plastic naar olie.

Lees het originele interview met Den Hartog b.v. directie.