Mobil Delvac 1 LE 5W-30

Situatie en doel

E. van Wijk Logisctics B.V. is een Nederlandse transporteur met een vloot bestaande uit meer dan 300 vrachtwagens. De olieleverancier van E. van Wijk is de door ExxonMobil geautoriseerde Nederlandse distributeur Den Hartog B.V. Den Hartog heeft bij E. van Wijk oplossingen aangedragen om het brandstofverbruik terug te dringen en de emissies te verlagen. Daarbij heeft E. van Wijk de overstap gewaagd van de huidige keuze voor een SAE 10W-30 olie naar een Mobil Delvac 1 LE 5W-30 high-performance motorolie wat in potentie minder brandstof hoort te verbruiken.

Aanbevelingen en oplossingen

Zoals hierboven beschreven is de Mobil Delvac 1 LE 5W-30 aanbevolen door Den Hartog b.v. Met het oog op de brandstofhuishouding is één van de belangrijkste parameters de viscositeit van de motorolie. Wanneer de optimale viscositeit wordt gebruikt bij elke omstandigheid waarin de olie moet presteren, zal het helpen om de weerstand in de motor te verlagen en om het brandstofverbruik terug te dringen.

Hierbij komt nog dat de viscositeit na verloop van tijd op kan lopen vanwege vervuiling en afbraak. Roetdeeltjes, vervuilingen en bijproducten van olieafbraak kunnen leiden tot de verdikking van olie. Dit zou weer kunnen leiden tot een verhoogd brandstofverbruik en slijtage van de motor. Een smeermiddel moet dus bestand zijn tegen temperatuur wisselingen, oxidatie of roesten en tegen indikken.

Resultaten en opbrengsten

Mobil Delvac 1 LE 5W-30

Bij het meten van de maandelijkse afgelegde afstanden en brandstofverbruik voor drie verschillende DAF testvrachtwagens werd bepaald dat de brandstofbesparingen minimaal 1,3% waren en zelfs op konden lopen tot 4,0% ten opzichte van de eerste olie. De werk- en weersomstandigheden waren overeenkomstig voorgaande maanden en hadden dus geen positieve of negatieve invloed. Daarbij komt nog de uitstekende koude-start prestaties en de potentieel verlengde levensduur van de motor.

In theorie zou de Mobil Delvac 1 LE 5W-30 in vergelijkbare omstandigheden als in de test kunnen resulteren in een brandstofbesparing van €115.000 en een CO2 reductie van 265 ton per jaar.