Met ingang van 1 oktober 2019 zijn tankstations die minimaal 2 soorten benzine verkopen verplicht om met minimaal de helft van de pompen benzine met bio-ethanol 10% aan te bieden. Bij pompen met 1 soort benzine zal er vanaf heden ook E10 benzine onder de naam Euro 95 uit de slang komen. Voorheen was dit nog E5 benzine. Deze maatregel wordt genomen op initiatief van de overheid om duurzamer te gaan rijden.

Echt duurzaam rijden?

Wat is E10?

De benzine die nu verkocht wordt op de tankstations is E5 benzine. Dit betekent dat de benzine maximaal 5% bio-ethanol bevat. Om de CO2 uitstoot als gevolg van het rijden met benzine auto’s te verlagen heeft de overheid besloten dat vanaf 1 oktober E10 benzine ingevoerd moet worden: Benzine met meer dan 5 en maximaal 10% bio-ethanol. De kwaliteit van de brandstof blijft wel gegarandeerd.

Wat betekent dit voor u als consument?

Omdat minimaal de helft van het aantal pompen bio-ethanol 10% benzine moeten verkopen, zal de huidige Euro 95 benzine vanaf 1 oktober a.s. E10 benzine worden.  De naam blijft, bij Den Hartog, wel Euro95. Meer dan 90% van alle in Nederland rijdende benzine auto’s kunnen op deze benzine rijden. Alleen voor oudere auto’s kan het advies gelden om maximaal E5 benzine te tanken. Met een kenteken check op de website van E10check kunt u controleren of uw auto geschikt is voor deze brandstof die 10% bio-ethanol bevat.

Hoe kunt u zien of u E10 tankt?

Zowel op de pomp als op het tankpistool wordt een witte sticker met zwarte tekst E10 aangebracht. Op de pomp wordt hier bovendien nog de volgende tekst aan toegevoegd: “Bevat tot maximaal 10% ethanol. Alleen voor voertuigen die geschikt zijn voor E10.”

En E5 dan?

E5 is, op dit moment, nog te tanken. Superplus 98, ook bekend als Euro98, is op dit moment nog een E5 benzine. Dat betekent dat dit product maximaal 5% ethanol bevat. Mocht uw auto niet geschikt zijn voor E10 kunt u het beste de Superplus 98 tanken.