Motorolie bijvullen is vaak eenvoudig en door u zelf gemakkelijk uit te voeren. Toch is niet altijd bekend hoe dit nu precies moet, terwijl dit toch erg belangrijk is voor uw auto. Het bijvullen van motorolie is één van die zaken in onderhoud aan uw auto die u eenvoudig zelf uit kan voeren. Hier leest u meer over het bijvullen van motorolie, het peilen van uw oliepeil en het voorkomen van schade aan uw auto.

Motorolie kopen

Waarom motorolie?

Eerst nog even een belangrijke vraag beantwoorden: Waarom heb ik eigenlijk motorolie nodig? Motorolie heeft verschillende functies. Motorolie zorgt ervoor dat de verschillende draaiende delen in de motor vloeiend kunnen draaien. Door het gebruik van olie wordt schade tussen verschillende draaiende onderdelen voorkomen. Zuigers bewegen op en neer in cilinders. Wanneer deze beweging niet beschermt wordt door olie, zullen de zuigers en de cilinders veel sneller kapot gaan.

Juiste niveau motorolie

Ook tandwielen in de motor zullen gesmeerd moeten worden. Mocht dit niet gebeuren draaien de tandwielen tegen elkaar, waardoor de motor direct stuk zal draaien.. Wanneer het rode olie lampje gaat branden raden wij u daarom aan direct olie bij te vullen. Het is ook verstandig om een 1-liter flesje Mobil 1 olie in uw auto bij u te hebben.

Te weinig olie? Dan motorolie bijvullen

Zo is te weinig olie niet goed voor uw auto, te veel olie is ook niet goed. Met teveel olie zal de motor niet zo snel kapot gaan, maar de motor kan olie gaan lekken. Ook zou de motor vast kunnen lopen door een te grote hoeveelheid olie.

Hoeveel en welke motorolie?
Please accept statistics, marketing cookies to view this element.

Oliepeil peilen

In de video hierboven kunt u al zien hoe u de olie peilt, maar ook hoe u bijvult. Hieronder kunt u verder lezen waar u aan moet denken. Om te beginnen het peilen van de olie. Voordat u gaat peilen is het van belang op een aantal zaken te letten. De eerste is dat uw auto op een vlakke ondergrond staat. Wanneer de auto schuin staat kan er een incorrecte waarde gezien worden op de peilstok.

Het moment van peilen is ook van belang. Als u peilt op het moment dat u net gereden heeft is de olie nog warm en bevindt deze zich nog in de gehele motor. Dit kan ervoor zorgen dat het peil een lagere waarde aangeeft. Wij raden u aan minimaal 10 minuten te wachten met peilen zodat de olie is teruggezakt in het carter.

Peilstok

De peilstok is erg belangrijk bij motorolie bijvullen. Op elke peilstok zit een Max en Min niveau. Normaal gesproken en idealiter bevindt het peil zich tussen de Min en de Max in. Het verschil tussen de Min en Max is 1 liter, dat is bij elke auto hetzelfde.

De omgeving

Wanneer u gaat peilen heeft u er dus voor gezorgd dat de auto op een vlakke ondergrond staat en dat de motor afgekoeld is. Bij het peilen haalt u eerst de peilstof uit de motor. Deze maakt u schoon met een stofvrije doek. U stopt de peilstok terug in de motor en trekt deze er vervolgens in één keer uit. Vervolgens kunt u het oliepeil aflezen aan de peilstok. Wanneer het peil zich tussen Min en Max bevindt hoeft u niks te doen. Een te hoog peil zal niet direct schadelijk zijn voor uw motor. Bij te weinig olie is het aan te raden de olie bij te vullen.

Motorolie bijvullen

Wanneer het peil zich iets onder Min bevindt heeft u voldoende aan het bijvullen van 1 liter. Zoals gezegd is het verschil tussen Min en Max 1 liter. Als uw peil zich net onder Min bevindt heeft u met 1 liter motorolie genoeg om bij te vullen.

Benodigdheden

Het peil is bepaald, nu kunt u bij gaan vullen. Daarvoor heeft u een aantal zaken nodig. In de eerste plaats: zorg er ten alle tijden voor dat u schoon te werk gaat. Vuiligheid in de olie kan schade veroorzaken in de olie. In de tweede plaats heeft u de juiste olie nodig. Via onze kentekenmodule kunt u bepalen welke olie u nodig heeft. Daarnaast heeft u een doek, en een trechter nodig. De trechter gebruikt u om de olie via de vuldop in de olietank te gieten.

Correct motorolie bijvullen

Hoe kunt u het beste motorolie bijvullen? Allereerst moet u de vuldop van de olietank openen. Deze dop is te herkennen aan een oliekan waar druppels uit komen. Als u deze heeft opengedraaid zet u daar een trechter op. Via deze trechter kunt u de olie in de olietank gieten. Wanneer u de 1-liter fles heeft leeggegoten kunt u de dop weer terug plaatsen. Zorg dat deze stevig is aangedraaid.

De olie die u net in de motor heeft gegoten zal nog niet direct in de olietank komen. Wacht daarom even voordat u opnieuw gaat peilen. Wanneer u opnieuw peilt kunt u zien hoe het peil zich ontwikkeld heeft. Mocht het nodig zijn kunt u nog een liter bijvullen. Mocht het peil tussen de Min en de Max bevinden hoeft u niks meer te doen.

Na het bijvullen van motorolie

Mocht het peil zich ver onder Min bevinden zult u meer olie bij moeten vullen. Het is dan echter ook aan te raden om hulp in te schakelen en naar de oorzaken van het lage oliepeil te kijken. Vaak ligt er een andere oorzaak aan een laag oliepeil ten grondslag.

Blijf het peil wel elke maand controleren. Op die manier kunt u uw motor in optimale staat houden. Ook is het aan te raden een flacon olie in uw auto te leggen. Op die manier wordt u onderweg nooit verrast door een te laag oliepeil of zelfs door een rood olielampje.

Welke motorolie heeft u nodig?