Met één van de Yanmar hoofmotoren van duwboot Frisian is er een veldtest gehouden met de Mobilgard HSD+ 15W-40. Het doel van deze test was het vinden van het optimale olieverversingsinterval. Naast de optimale verversingstermijn was een tweede doel om de motor rein te houden. Door één hoofdmotor te testen kan het resultaat objectief vergeleken worden met de resultaten van de andere motor, waar de normale olie in gebruikt is.

Aanvraag optimale verversingstermijn Frisian

Ook een optimale verversingstermijn?

Krijg gratis en persoonlijk advies over uw scheepsmotoren

Mobilgard HSD+ 15W40 geadviseerd

Op basis van de eerste analyserapporten uit MobilServ en endoscopisch onderzoek is door Den Hartog BV en ExxonMobil een verlengd olieverversingsinterval aanbevolen van 500 uur naar 3000 uur. Op basis van deze aanbeveling is de test gestart.

Om te kijken of de olieverversingstermijn van 3000 uur realistisch is, is er om elke 250 uur een oliemonster genomen. Na afloop van de 3000 uur is er ook endoscopisch onderzoek gedaan om de motor intern te bekijken.

Resultaat van gebruik Mobilgard HSD+ 15W40

Het resultaat is tweeledig, enerzijds is het schoonhoudende vermogen van de Mobilgard HSD+ 15W-40 aangetoond. Tijdens het endoscopisch onderzoek, uitgevoerd op 23 september 2019 bleek dat de motor bijzonder schoon is. De foto’s hieronder van de verschillende motordelen laten het bewijs hiervan zien.

De uitstekende stabiliteit en conditie van de Mobilgard HSD+ 15W-40 kon via de rapportage in MobilSer worden aangetoond. Uit de analyse rapporten is gedurende de 3.000 uur gebleken dat de olie in de perfecte conditie gebleven is. Mocht u de rapporten willen ontvangen kunt u deze bij ons opvragen.

Foto’s van het resultaat na 3.000 uur

Frisian motor 1
Frisian motor 2
mobilgard hsd+ 15W40
mobilgard hsd+ 15W40
mobilgard hsd+ 15W40

Aanbeveling

Er kan geconcludeerd worden dat de gehanteerde verversingstermijn realistisch is. Ook na 3000 uur stonden alle lampen nog op groen wat kwaliteit en reinheid van de motor betreft. Mobigard HSD+ 15W40 is daarom een absolute aanrader.