Er zijn motoroliën in de markt die de naam vol-synthetisch dragen. En toch, het proces waardoor zij geproduceerd zijn is geen officieel synthese proces. Hoe zit dat nu? De naam voor dit type basisolie is semi-synthetische basisolie of pseudo-synthetische basisolie. Oftewel, bijna-synthetisch.

Een semi-synthetische basisolie?

Sommige oliën hebben dermate hoogwaardige eigenschappen, en zijn zo puur en geraffineerd, dat het eigenlijk gek is om ze minerale basisolie te noemen. Deze producten hebben erg weinig gemeen met minerale basisoliën. Vandaar de term semi-synthetische basisolie. Deze semi-synthetische basisolie wordt door olieproducenten vaak verkocht als “Synthetisch”. Hoewel dit niet illegaal is, klopt deze benaming technisch gezien niet.

Minerale basisolie kan door een raffinageproces gestuurd worden wat “Hydrocracking”genoemd wordt. Bij Hydrocracking wordt de molecuulstructuur van de olie veranderd. Deze moleculen worden opgebroken en gefragmenteerd en er worden vervolgens stabielere molecuulstructuren van gemaakt. Het resultaat hiervan is dat dit product veel stabielere is tegen oxidatie. Ook thermisch gezien zijn semi-synthetische oliën sterker. Ook wisselt de dikte van de olie minder snel bij wisselende temperaturen dan bij een minerale basisolie.

Hoewel deze producten nog steeds contaminanten bevatten, zijn de eigenschappen van de basisolie van hoog niveau. Ook zal het minder snel vervuilen dan een minerale basisolie. Toch blijft deze semi-synthetische basisolie in essentie een minerale basisolie.

Door Hydrocracking is het mogelijk om een grotere plas aardolie om te zetten naar een hoogwaardigere minerale basisolie.

API Basisoliegroep

API (American Petroleum Institute) heeft een indeling voor basisoliën gemaakt. Deze indeling gaat aan de hand van 5 groepen en op basis van zwavelgehalte, percentage verzadigde koolwaterstoffen en viscositeitsindex. Minerale basisoliën vallen in de groepen I en II. Semi-synthetische basisolie valt veelal in groep III.

Zwavelgehalte (%m/m) Verzadigde koolwaterstoffen (%) Viscositeitsindex
Groep I >0,03 en of <90 80-120
Groep II <0,03 en >90 80-120
Groep III >0,03 en >90 >120
Groep V Poly-Alfa-Olefinen (PAO’s)
Groep V Alle overige, vooral Esters

Mobil 1 serie

Producten uit de Mobil 1 serie zijn vol-synthetisch. Deze oliën zijn geproduceerd uit een vol-synthetische basisolie en zijn daardoor officieel synthetische motoroliën.