ExxonMobil wil vanaf 2025 jaarlijks 10.000 vaten algenbiobrandstof gaan produceren. De luchtvaart wordt voor ExxonMobil één van de doelgroepen die gebruik zal maken van deze biokerosine. Op dit moment is het onderzoek naar biokerosine in volle ontwikkeling.

Biokerosine

Vijay Swarup, vice president van Research en Development van ExxonMobil is momenteel veel onderzoeken aan het doen op het gebied van geavanceerde biobrandstoffen. Hij werkt samen met universiteiten, overheidslaboratoria en andere bedrijven aan deze biokerosine. ExxonMobil is hard op zoek naar alternatieve manieren om CO2 emissies te verlagen. Op zoek naar alternatieve brandstoffen voor de fossiele brandstoffen die wij vandaag in onze motoren gebruiken.

In 2017 haalde ExxonMobil een doorbraak in het onderzoek. Met een gemodificeerde algenstam kon het oliegehalte verdubbeld worden zonder dat de algengroei belemmerd werd. Dit betekent dat de opbrengst per hoeveelheid alg verhoogt wordt. Met minder resources kan dus meer biobrandstof gewonnen worden.

Luchtvaart

Met het gebruik van biokerosine voor de luchtvaart kan de uitstoot in de luchtvaart aanzienlijk verlaagd worden. De vraag naar transportgerelateerde energie zal tot 2040 met 25% toenemen. Door het gebruik van biobrandstof kan de uitstoot van deze sector versneld verlaagd worden. Een voordeel van het gebruik van biobrandstof in vliegtuigen is dat de infrastructuur voor brandstoftransport en verbruik van brandstof bijna niet aangepast hoeft te worden. Motoren kunnen ook draaien op biokerosine.

Het gebruik van biobrandstof in vliegtuigen is niet nieuw. Zo heeft de KLM, net als een aantal andere maatschappijen, al gebruik gemaakt van de biobrandstof in hun vliegtuigen. Ook heeft de IATA, de wereldluchtvaartoganisatie besloten dat er in 2025 1 miljard passagiers aan boord van een vliegtuig op een mix van biobrandstof en conventionele brandstof gestapt dienen te zijn. Ondertussen zijn er 100.000 vluchten op biobrandstof uitgevoerd tussen 2008 en 2017.

Biobrandstof zou daarnaast ook het voordeel hebben dat condensvorming in minder mate optreedt. De ontstane wolkvorming lost dus sneller op.

Al met al kan biobrandstof een uitstekend oplossing blijken om de CO2 emissies in de luchtvaart terug te dringen.