Olie analyse: drie simpele stappen om een oliemonster te nemen

Het is belangrijk om te onthouden dat waar, wanneer en hoe je bemonsterd invloed heeft op de kwaliteit van het resultaat van uw olie analyse. Wanneer je een representatief resultaat wil analyseren zult u een representatief monster bij een constante frequentie moeten nemen, vanaf dezelfde locatie en met behulp van de juiste bemonsteringstechnieken.

Om de beste monsterresultaten te krijgen kan u zich het beste houden aan de volgende drie stappen:

 1. Bepaal een bemonsteringsplanning – Integreer de planning in het bestaande onderhoudsprogramma. Bemonster de apparatuur bij de standaard werktemperatuur, doormiddel van een monsterklep, vacuüm pomp of een bemonsteringsbuis. Wees voorzichtig bij olietemperaturen van boven de 50°C
 2. Volg de onderhoud best practices
  • Draag veiligheidskleding (veiligheidsbril, handschoenen, etc) tijdens het bemonsteren.
  • Maak alleen gebruik van nieuwe monsterflesjes en houd de dop op de flesjes tot het moment van bemonsteren.
  • Maak het gebied rond het monsternamepunt schoon.
  • Spoel het nieuwe monsterflesje met de olie die bemonsterd moet worden. Voor een deeltjes analyse monster kan u het flesje het beste drie maal spoelen voordat u het uiteindelijke monster neemt.
  • Voorkom het nemen van monsters van de aftapplug waar het moeilijk is om een representatief monster te nemen. Wanneer dit niet te voorkomen is, neem dan het monster wanneer de olie nog warm is en halverwege het aftapproces.
  • Gebruik geen ontvettingsmiddelen om bemonsteringsgereedschap schoon te maken. Sporen van ontvettingsmiddelen kunnen de analyse beïnvloeden.
 3. Bewaar het gebruikte gereedschap en monstername details – Het identificeren van trends is belangrijk om olie analyse resultaten te begrijpen. Het documenteren van de onderhoudsinformatie van de apparatuur (datum van de bemonstering, hr/mi/k, makeup oil, etc.) zorgt ervoor dat u het monster kan normaliseren en de beoordeling van de monsterresultaten kan verbeteren.

Wanneer het bovenstaande proces gevolgd wordt bent u een stap dichterbij het begrijpen van het levensbloed van uw apparatuur. De volgende stap is het interpreteren van uw analyse resultaten en het gebruik van de verkregen inzichten om te bepalen of en wat de oorzaken zijn van het niet-optimaal werken van uw apparatuur.

26 sept 2016, Geoffrey Polanek, marketing adviseur, ExxonMobilOlie analyse