Voor informatie: 0184-661275|info@denhartogbv.com

Aan gasmotorolie worden andere eisen gesteld dan aan normale motorolie. Gasmotoren zijn zwaarder, en belangrijker, draaien op verschillende brandstoffen. Gasmotoren kunnen draaien op schoon aardgas, maar ook “vervuild” stortgas of biogas. Het type gas is enorm bepalend voor de status van de gasmotorolie.

Waarom gasmotorolie?

Gasmotoren zijn vaak veel groter en zwaarder dan normale dieselmotoren in voertuigen. Gasmotoren worden vaak gebruikt in een WKK, Warmte-Kracht-Koppeling. Met het gas wordt de gasmotor aangedreven, die produceert vervolgens elektriciteit of warmte. WKK’s worden voornamelijk gebruikt bij gebouwen die veel warmte verbruiken als ziekenhuizen of in de glastuinbouw.

De gassen die de gasmotor ingaan zijn vaak goed voor handen. Het kunnen afvalstromen van de firma zijn, die hergebruikt worden. Het kan ook aardgas zijn wat in NL goed beschikbaar is.

Sulfaatasgetal, TBN en TAN

Zoals aangegeven is de kwaliteit van het gebruikte gas van groot belang voor de gasmotorolie. Het gas heeft grote invloed op de oliekwaliteit. Het beste is dit te merken aan het Sulfaatasgetal, TBN (Total Base Number) en het TAN (Total Acid Number).

De gasmotorolie die gebruikt wordt zal naar verloop van tijd altijd degraderen. Dat is met elke (motor)olie zo. Het type gas wat gebruikt wordt in de gasmotor bepaald uiteindelijk de snelheid waarmee afgebroken wordt. Bij gebruik van een “vervuild” gas zal dit sneller zijn dan met “schoon” aardgas. Wat is dan vies en schoon? Dat wordt veelal bepaald door de hoeveelheid zwavelwaterstof en andere verontreinigingen.

Het TBN zorgt er uiteindelijk voor dat deze verontreinigingen, de zuurdeeltjes, geneutraliseerd worden. Hoe vaker ze dat moeten doen (bij een verontreinigd gas) hoe eerder het TBN uitgeput is. Dat betekent weer snellere degradatie van de olie.

Oliemonsters

Gasmotorolie wordt vaak ook door middel van olieanalyses gemonitord. Bij aardgas is de gaskwaliteit redelijk betrouwbaar. Bij biogas of stortgas is dat niet altijd zo. Daardoor kan het zijn dat de olie sneller degradeert dan verwacht of gepland. Meestal is er een analysemoment per 250 of 500 uur.

Toepassingen van gasmotorolie

Toepassing van gasmotorolie is heel eenvoudig: gasmotoren. Door hun specifieke ontwikkeling zijn ze ook voor specifieke toepassingen. Op andere toepassingen worden ze daarom ook nooit ingezet. Voorbeelden van merken zijn dan Jenbacher of Innio, Waukesha, MTU, Caterpillar en Scania.

Koop in de webshop Naar technische database
  • Jenbacher N Oil 40

Jenbacher N Oil 40

Koop in onze webshop Productbeschrijving Jenbacher N Oil 40 is een high-performance gasmotorolie geformuleerd voor huidige en volgende generatie Jenbacher aardgasmotoren. Het is ontwikkeld in nauwe samenwerking tussen engineers van INNIO Jenbacher(1) en ExxonMobil als belangrijk onderdeel van de motor. De formule van Jenbacher N Oil 40 motorolie heeft met meer dan 100.000 uur aan veldgegevens en meer dan 100 eenheden van langdurige monitoring bevestigd dat het een 2x langere(2) levensduur van de olie

Jenbacher N Oil 40

Koop in onze webshop Product Description Jenbacher N Oil 40 is a high performance gas engine oil formulated for current & next generation of Jenbacher natural gas engines. It has been designed as a major component of the engine, in close cooperation between INNIO Jenbacher(1) and ExxonMobil engineers. With more than a hundred thousand hours of accumulated field data from long term monitoring in more than 100 units, the formulation of Jenbacher N

Mobil Pegasus 1

Koop in onze webshop Product Description Mobil Pegasus 1 is a high performance synthetic gas engine oil designed to meet the highest performance requirements of the most demanding naturally aspirated and turbocharged stoichiometric and lean-burn gas engines. It is formulated from wax-free synthetic base oils and a balanced additive system to provide performance that is unattainable with conventional mineral oil-based gas engine oils. The potential benefit is an improved bottom line through improved