Oliemonsters en olieanalyses staan aan de basis van het onderhoud aan materieel. Deze analyses maken onderdeel uit van een succesvolle onderhoudsstrategie. Met het programma MobilServ is het mogelijk deze analyses uit te voeren. MobilServ heeft het voordeel een grote database op te bouwen, wat blijkt uit het samengevatte resultaat van de 1 miljoen oliemonsters die sinds 2016 zijn verwerkt door dit analyse platform.
1 miljoen monsters door MobilServ
In totaal zijn er meer dan 1 miljoen oliemonsters verwerkt in het laboratorium in Pernis. Dit waren onder andere ongeveer meer dan 240.000 motoroliemonsters, meer dan 125.000 tandwielkastolie monsters, meer dan 100.000 gasmotorolie monsters, meer dan 100.000 hydraulische oliemonsters en meer dan 75.000 compressorolie monsters.
Met deze resultaten wordt steeds meer ervaring opgebouwd bij ExxonMobil wat betreft oliemonsters. Deze ervaring wordt aangevuld met de al bestaande ervaringen uit eerdere platformen die gebruikt werden voor analyses. Op grote lijnen kunnen er vier conclusies getrokken worden uit deze berg ervaring.
Een enkele test verteld niet altijd het hele verhaal
Een alert ontvangen op een oliemonster hoeft niet perse een indicatie te zijn van een probleem in uw machine. Het belangrijkste is om alle testresultaten van de gehele test samen te zien om te bepalen wat er aan de hand zou kunnen zijn. Een voorbeeld is het zuurgetal (Acid Number; AN) bij gasmotoren. In meer dan 5 procent van alle analyses komt er op het zuurgetal een alert melding terug. Echter geeft een alert op het zuurgetal alleen geen inzicht in de prestaties van de gasmotor.
Bij het uitvoeren van het juiste onderhoud zjin nog andere zaken van belang. Voorbeelden daarvan zijn oxidatie, nitratie, viscositeit en slijtagedeeltjes. Een beslissing enkel gebaseerd op het zuurgetal kan zorgen voor een verkeerde interpretatie. Daarom is het creëren van een trend een effectieve methode om in de gaten te krijgen wat er gebeurd aan de binnenkant van een machine.
Kijk naar de trend, niet naar het absolute limiet
Naast een enkele test is een enkel resultaat ook niet voldoende om te kunnen zeggen of een smeermiddel nog voldoende presteert. Het kan zijn dat juist het oliemonster wat u vorige week heeft ingestuurd een raar resultaat weergeeft. Als u zes oliemonsters in een half jaar instuurt zal dit resultaat door de andere resultaten eruit gefilterd worden.
Ook hier voor de juiste uitleg een voorbeeld: de test voor koperslijtage deeltjes geeft vaak een alert bij analyses van diesel motorolie. Over de jaren zijn dieselmotoren echter van ontwerp veranderd. Het kan dus zijn dat een alert op koper slijtagedeeltjes niet altijd de indicator van een probleem is. Wanneer er een trend ontdekt kan worden, bijvoorbeeld oplopende aantal koperslijtage deeltjes kan u pas echt detecteren of er een issue in de dieselmotor is.
Formulaties kunnen de test resultaten beïnvloeden
Het kan zijn dat formulaties de resultaten van een test beïnvloeden. Wederom een voorbeeld: een zink-vrije hydraulische olie kan een alert geven op metalen slijtagedeeltjes. In de test lijkt de waarde van deze deeltjes enorm hoog zijn, er zijn veel deeltjes aanwezig. Het kan in dit geval zo zijn dat er nieuwe zink-vrije hydraulische olie, Mobil DTE 10 Excel, in een systeem gedaan is, wat voorheen gesmeerd werd met een zinkhoudende hydraulische olie. Mocht dit het geval zijn, heeft de alert een andere betekenis dan in andere gevallen.
Water in uw oliemonsters? Voer de juiste test uit
Er worden 2 verschillende testen gebruikt om water in olie te meten. Dit is de Karl-Fischer test en de Hot Plate test. De Hot Plate test zorgt voor inzicht in aanwezigheid van water. Is water aanwezig? Ja of Nee. De Hot Plate test geeft verder geen inzicht in de hoeveelheid water. De Karl-Fischer test geeft weer hoeveel water er in de olie zit. De Hot Plate test moet dus gebruikt worden om te bepalen of de Karl-Fischer test nodig is.
Om een voorbeeld te geven, in 25% van alle geanalyseerd compressor oliemonsters door MobilServ, kwam een alert terug. Dit waren de resultaten van de Hot Plate test. Na het uitvoeren van de Karl-Fischer test kwam echter maar 5% van alle samples als alert uit de bus. De juiste test op het juiste moment is dus van groot belang.