De glastuinbouw heeft veel energie nodig. Voor het verwarmen en verlichten van grote kassencomplexen zijn enorme hoeveelheden energie nodig. Veel kwekers maken hiervoor gebruik van een WKK (Warmte Kracht Koppeling). Deze installaties hebben een enorme gasmotor die energie en warmte levert aan de kweker. Zo ook bij LG Flowers in Pijnacker. Daar is een test gedaan met de Mobil Pegasus 1005, in hun MTU gasmotor.

LG Flowers en de MTU

LG Flowers is een kwekerij gespecialiseerd in het telen van gerbera’s. Met een kweekoppervlak van meer dan 100.000 m2 behoren zij tot een van de grootste gerbera producenten ter wereld. Op de locatie Pijnacker staat een MTU 16V4000 aardgasmotor. Per jaar draait deze motor gemiddeld 6000 uur. Het doel is om het verversingsinterval te verlengen.

Van Mobil Pegasus 705 naar Mobil Pegasus 1005

In overleg met Den Hartog en ExxonMobil wordt besloten over te stappen naar de Mobil Pegasus 1005. De MTU motor draaide op de Mobil Pegasus 705. Deze nieuwe gasmotorolie wordt in de omstandigheden van LG Flowers beter in staat geacht om langere olieverversingsintervallen te behalen. Het gaat dan om oxidatie stabiliteit, degradatie bij kwaliteitgas, schone motor, etc.

Mobil Pegasus 1005

Deze gasmotorolie heeft verschillende goedkeuringen. Zo heeft het product de goedkeuring van MAN: MAN M 3271-2. Daarnaast mag het ingezet worden in motoren van MWM, MTU, Jenabacher, Rolls-Royce, Perkins, Wartsila, Waukesha en Caterpillar. Kijk op het productblad voor de precieze en actuele specificaties.

Resultaten met Mobil Pegasus 1005

Het olie verversingsinterval is vergroot van 1200 draaiuren naar 6000 draaiuren. Op basis van het verlengde interval en een verbruik van 6 liter per dag is een besparing berekend van 12% per jaar. Na revisie wordt verwacht dat het olieverbruik zal verminderen, bij een reductie tot 4 liter verbruik per dag wordt een besparing gerealiseerd van € 2.084,– per jaar.