Negentig jaar geleden liet Frans Sloekers een benzinepomp voor zijn fietsenzaak en taxibedrijf aan de Molenstraat in Fijnaart plaatsen. Later zette zoon Piet het bedrijf voort. In de jaren negentig verdwenen de rijwielhandel, het taxibedrijf en ook de benzineverkoop vanaf de Molenstraat. Sinds kort heeft de dijk weer een tankstation, dat afgelopen (goede) vrijdag officieel werd geopend.

Het Esso-tankstation op de kop van de Molenstraat is eigendom van Den Hartog uit Groot-Ammers. Het familiebedrijf heeft oog voor de lokale historie. Piet Sloekers werd dan ook uitgenodigd om samen met Wim Sanders de officiële openingshandeling te verrichten. Beide bekende Fendertsmannen waren ooit buren en hebben inmiddels de respectabele leeftijd van 81 jaar bereikt. Desondanks waren zij vliegensvlug met het doorknippen van de touwen waarmee een enorme Esso- vlag omhoog werd gehouden.

Augustus 1998
Sanders stond bijna twintig jaar geleden aan de wieg van het tankstation. “In augustus 1998 kregen we het idee om een bouwmarkt met een pomp op de hoek van de Molenstraat en de Appelaarsedijk te vestigen”, vertelde hij bij de opening. Dat bleek een heilloze onderneming. Jaren van procederen volgden. “Ik had  makkelijk advocaat kunnen worden”, blikt Sanders terug. “We hebben het  geprobeerd, maar het is helaas niet gelukt.” De grond werd verkocht aan Den Hartog die er nu, na wederom een lang traject, een tankstation heeft geopend. “We zijn blij dat het er staat, zodat er op de dijk weer brandstof wordt verkocht”, sprak algemeen directeur Dik den Hartog.

Van Dueren
Het tankstation aan de Molenstraat in Fijnaart is niet het enige in de regio dat de naam Esso voert. In de eerste week van april is de pomp van Autobedrijf Van Dueren den Hollander in Willemstad verandert van Autofood in Esso. De regio heeft hierdoor twee tankstations met een A-merk.

Paascake
De opening van beide Esso’s werd gevierd met een extra hoge korting, die nog geldt tot en met 22 april, en met een gratis paascake. Wie afgelopen vrijdag of
zaterdag tankte bij Esso Fijnaart kon op vertoon van de tankbon de lekkernij ophalen bij bakkerij Pieter Jr. Nagelkerke. Tankklanten van Esso Willemstad kregen vrijdag en zaterdag de paascake meteen mee naar huis. Zodoende begonnen de klanten Pasen niet alleen met een volle tank, maar ook met een gevulde maag.

Door Jan Willem van Bodegom – Fendert Lokaal