Nieuw mengsel ExxonMobil voor Spec-C

Den Hartog b.v. » Max Verstappen » Nieuw mengsel ExxonMobil voor Spec-C
  • Spec-C

Nieuw mengsel ExxonMobil voor Spec-C

ExxonMobil komt voor het einde van het seizoen nog met een nieuw mengsel voor de Spec-C motor van Renault. Op dit moment is ExxonMobil erg druk met de Spec-C en volgens Dario Izzo is de juiste balans tussen het voorkomen van frictie en betrouwbaarheid heel belangrijk. Een verhoogde bescherming heeft een hogere viscositeit. Door een hogere viscositeit wordt het echter weer een minder presterend mengsel voor de ruim 4.000 onderdelen in de auto.

Ontwikkelen motoren Spec-C

ExxonMobil loopt eigenlijk altijd achter de feiten aan. Als Renault zijn motor klaar heeft kan Exxon pas gaan testen met zijn brandstoffen en smeermiddelen. Bij de Spec-B motor was kon ExxonMobil bijvoorbeeld pas na twee maanden het juiste mengsel opleveren dat klaar was voor deze motor. Het mengsel voor de Spec-B motor leverde Daniel en Max uiteindelijk 0,15 seconde per rondje op. Toch geen verwaarloosbaar verschil. Deze uitloop van twee maanden wordt veroorzaakt door het feit dat Renault een vaste andere smeermiddelen en brandstoffenleverancier heeft. Pas als de motor af is mag ExxonMobil testen, en niet al tijdens het ontwikkelen van de motor zoals bij Spec-B en Spec-C in ieder geval het geval was..

Honda

Nu met de nieuwe relatie met Honda moet dit probleem in ieder geval opgelost zijn. Honda heeft namelijk dezelfde oliepartner als Aston Martin Red Bull Racing. Dit betekent een voordeel voor Exxon, maar ook zeker een voordeel voor Honda. Zij kunnen namelijk ook hun motor beter afstemmen op de brandstoffen en smeermiddelen van ExxonMobil.

Trots

Tot slot mag ExxonMobil ook trots zijn. Izzo meldt dat dan ook trots in zijn interview met Motorsport Italië. In 2018 zjn er geen gebreken aan de motor (Spec-A tot en met Spec-C) ontstaan (mechanisch of elektronisch) door het mengsel van Exxonmobil. Ook het mengsel van de versnellingsbak, de Mobilub Syntetic heeft geen problemen veroorzaakt. De geboekte winst laat hij onbesproken.