Afgelopen weekend was de duizendste Grand Prix van ExxonMobil in de Furmule 1. Hoewel geen grote uitslag te vieren viel was het toch een heuglijk weekeinde. Esso en Mobil zijn er al bij sinds het eerste begin van de Formule 1. De eerste race had plaats in Engeland, op Silverstone. De exacte datum was 18 mei 1950.

Coureurs

In 1979 kwam het merk Mobil 1 voor het eerst in de Formule 1. Verschillende raceteams en coureurs hebben al gereden op de motoroliën van Mobil 1, en niet zonder succes. Enkele bekenden namen zijn Ngel Mansell, Nelson Piquet, Graham Hill, David Coulthard, Kimi Räikkönen, Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Jenson Button en op dit moment onder andere Max Verstappen.

Esso en Mobil 1 1000st Formule 1 Grand Prix Ontwikkelingen op smeerolie- en brandstofgebied

De oliën van Mobil 1 hebben ervoor gezorgd dat Formule 1 auto’s nog betere prestaties leverden. Aan de andere kant zorgen de hoge eisen van de Formule 1 ook voor een doorlopende ontwikkeling van de smeermiddelen en brandstoffen. Zo werd in 1981 de Mobil 1 15W50 speciaal ontwikkeld voor de F1 auto’s. Ook werd door oplopende snelheden tijdens de races, met V10 en V8 motoren de eisen aan de smeermiddelen nog hoger.

Ook op brandstofgebied zijn er veel samenstellingen langs gekomen. Tussen 1950 en 1957 werd voornamelijk gebruik gemaakt van brandstoffen gebaseerd op alcohol. In 1954 en 1955 maakte Mercedes gebruik van een giftig mengsel: 45% benzeen, 25% methanol, 23% AV-gas, 3% aceton en 2% nitrobenzeen. De laatste 2% was geheim. Algemeen wordt aangenomen dat dit een cilinder smeermiddel was.

Tussen 1958 en 1960 moesten al de teams gebruik maken van AV-gas. Daarna werd overgestapt op normale brandstof van de pomp. Dit duurde tot ongeveer 1980. sindsdien veranderde de brandstof vaak mee met de voorschriften voor de motoren waar de teams zich aan moesten houden.

Esso en Mobil 1 1000st Formule 1 Grand Prix

Laboratorium

Bij elke race is het team van ExxonMobil aanwezig met een mobiel laboratorium. Per raceweekend gaan ongeveer 50 verschillende olie- en brandstofmonsters naar dit laboratorium. In totaal wordt er getest op 15 verschillende elementen (als lood, ijzer, koper, tin of indium). Al deze elementen kunnen zich in motorolie bevinden. Dit testen is hard nodig omdat de olie per minuut tot 9 keer door de motor heen gaat en de temperatuur pieken kan bereiken van 950 graden Celsius.

Kijk voor de volledige geschiedenis tot in detail.