De Europese Unie heeft een nieuw doel gesteld wat betreft gebruik van duurzame energiebronnen in de totale energieconsumptie binnen de Europese Unie. 32% van de consumptie moet komen uit duurzame energie. Dit is na overleg tussen het Europese Parlement, de EU lidstaten en de Europese Commissie besloten.

De oude doelstelling stond op 27%. Oftewel, 27% van de energieconsumptie moest in 2030 komen uit duurzame energie. Nu heeft het Europese Parlement aangedrongen op een verhoging en ook Nederland had hierbij een vinger in de pap. In 2016 kwam enkel 16% uit duurzame energie. Het percentage lag in Nederland op slechts 6%.

Biobrandstoffen

Belangrijk in het overeengekomen akkoord is ook de aanpak van biobrandstoffen. Schadelijke biobrandstoffen moeten worden tegengegaan. Schadelijke biobrandstoffen zijn biobrandstoffen gemaakt uit Palmolie of Soja, of andere met voedsel concurrerende gewassen. Vanaf 2021 komt er een verbod op deze biobrandstoffen. Deze biobrandstoffen zijn te groeperen onder eerste generatie biobrandstoffen.

Dit wordt enerzijds dus gedaan om biobrandstoffen niet met voedsel te concurreren. Anderzijds wordt met dit besluit ook ontbossing in Indonesië en Maleisië tegengegaan.

Nieuwe plannen duurzame energie

Om de nieuwe doelstelling te halen moet elke lidstaat nieuwe plannen in gaan dienen in Brussel. Deze afspraken moeten helpen om het klimaatakkoord van Parijs te gaan halen.

Er liggen al verschillende plannen klaar om te voldoen aan de nieuwe norm van 32%. Voorbeeld hiervan is een intiatief van TLN met de naam Green Truck Fuel. Deze partijen dragen dus bij aan duurzame energie. Een ander voorbeeld is het produceren van algen om daaruit biobrandstoffen te produceren.

Accepteer statistieken, marketing cookies om dit element te bekijken.