De prestatie en de levensduur van de auto zijn voor een groot deel afhankelijk van de smering van de motor. Daarom is het van groot belang dat de juiste motorolie in de juiste hoeveelheid gebruikt wordt. Het is nodig dat er voldoende olie in het carter zit, maar te veel olie is schadelijk. Wanneer er te veel olie inzit kunnen de olieafdichtingen te veel druk krijgen. Hierdoor zouden de afdichtingen kunnen gaan lekken. De olie zal in de motor ook met een vaste regelmaat moeten worden ververst. De olie gaat op den duur in kwaliteit achteruit. Wanneer men vaak korte ritjes maakt zal de kwaliteit sneller achteruitgaan dan wanneer er grote afstanden worden afgelegd. Gebruik de olie nooit langer dan een jaar. Wanneer u auto buitensporig veel olie verbruikt is er mogelijk wat mis in de motor. Misschien is er een lekkage of een versleten motor. Ook een verkeerde afstelling kan tot een hoger verbruik van de olie leiden of vervuilde kleppen.

motorolie

Bij een ruw rijgedrag zal er ook vaak olie worden verbruikt. De olie moet alle bewegende delen van een motor smeren. Het zorgt ervoor dat er een laagje tussen de bewegende delen ontstaat waardoor de wrijving minimaal wordt. De olie beschermd ook tegen roest. De olie zorgt er ook voor dat de ontstane warmte wordt afgevoerd naar de carterpan.

Viscositeit

Een belangrijke eigenschap van de motorolie is de viscositeit. Hiermee wordt de stroperigheid van de olie bedoeld. Een dunne motorolie is bij het starten sneller op de plekken die gesmeerd moeten worden. Dus bij motorolie aankopen ga je ook goed na welke soort je wilt hebben. Bij het aanschaffen van olie voor uw motor is het dus zeer belangrijk dat u de juiste soort olie besteld. De olie die gebruikt wordt moet de juiste viscositeit hebben voor uw motor. Een multigrade motorolie, zoals een 10w40, heeft als het koud is een viscositeit van een SAE 10 olie terwijl hij bij 100 graden celsius het een dikte heeft van een SAE 40 olie. Dus wanneer u dat weet dat de motorolie 10w40 geschikt is kunt u deze aanschaffen. Wanneer u een olie van 5w40 aanschaft dan weet u nu ook wat de eigenschappen zijn van de motorolie 5w40. De dikte van de motorolie, wanneer hij warm of koud is, kan je dus aflezen aan de SAE-nummers op de fles. Een 5w50 is dus bij een warme motor dikker dan een motorolie 5w40.

Goede soort motorolie

Kies dus voor uw motor de goede soort olie. Het is zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat de motor zeer lang mee zal gaan. Wilt u weten welke motorolie u nodig heeft kan u kijken bij onze smeermiddelen adviseur.

Terug naar vorige pagina