SAE 15W40, 10W40, 5W40, 5W30 of 0W30 wat betekenen de cijfers op mijn olieflesje

De juiste motorolie gebruiken

Wanneer u in uw auto rijdt heeft de motor van uw auto olie nodig. Dat is belangrijk voor de werking en bescherming van uw motor. De motorolie die men daarvoor gebruikt moet aan bepaalde eisen voldoen. Deze eisen worden vertaald in de ACEA-normering of specifieke normeringen van de fabrikant. Dit geldt ook voor vrachtwagens en andere voertuigen.

In het oranje vierkant links op deze pagina kunt u bepalen welke olie u nodig heeft. Mocht u een toepassing hebben zonder kenteken kunt u op de product-selector klikken.

Waarom Motorolie?

De prestatie en de levensduur van de auto zijn voor een groot deel afhankelijk van de smering van de motor. Daarom is het van groot belang de juiste olie te gebruiken in de goede hoeveelheid.

Functies motorolie

Eerst nog even een belangrijke vraag beantwoorden: Waarom heb ik eigenlijk motorolie nodig? Motorolie heeft verschillende functies. Motorolie zorgt ervoor dat de verschillende draaiende delen in de motor vloeiend kunnen draaien. Door het gebruik van olie wordt schade tussen verschillende draaiende onderdelen voorkomen. Zuigers bewegen op en neer in cilinders. Wanneer deze beweging niet beschermt wordt door olie, zullen de zuigers en de cilinders veel sneller kapot gaan.

Juiste niveau motorolie

Ook tandwielen in de motor zullen gesmeerd moeten worden. Mocht dit niet gebeuren draaien de tandwielen tegen elkaar, waardoor de motor direct stuk zal draaien.. Wanneer het rode olie lampje gaat branden raden wij u daarom aan direct olie bij te vullen. Het is ook verstandig om een 1-liter flesje Mobil 1 olie in uw auto bij u te hebben.

Te weinig olie? Dan motorolie bijvullen

Zo is te weinig olie niet goed voor uw auto, te veel olie is ook niet goed. Met teveel olie zal de motor niet zo snel kapot gaan, maar de motor kan olie gaan lekken. Ook zou de motor vast kunnen lopen door een te grote hoeveelheid olie.

Motorolie

SAE en de cijfers op uw flesje

Misschien heeft u weleens olie gekocht en stond u voor het schap te kijken naar alle verschillende cijfers die op het flesje stonden. Welke olie moet ik nu hebben? De cijfers op de flesjes zijn van de SAE indeling. Deze indeling wordt gebruikt om het verschil aan te geven in de dikte van de motorolie. Wereldwijd wordt deze standaard gebruikt. Lees verder over deze SAE indeling, en het verschil in dikte tussen de verschillende motoroliën.

Tot ongeveer 15 jaar geleden maakte het niet heel veel uit welke olie u in uw auto toepaste. Vaak was het een 15W40 of 10W40 olie en deze olie smeerde vaak uitstekend. Door toenemende aandacht voor het milieu zijn ook autofabrikanten op zoek naar iedere mogelijkheid om brandstof te kunnen besparen. Eén van die manieren is het gebruik van een dunnere olie. Hoewel het primaire doel van olie is het smeren van de motoronderdelen. Met een 10W40 olie gaat dit perfect. Als voordeel voor een dunnere olie geldt dat deze minder weerstand genereert waardoor de motor efficiënter kan draaien. Een logisch gevolg hiervan is dat de motor minder brandstof verbruikt en dus minder CO2 uitstoot, iets waar de autofabrikanten op gokken.

Steeds dunnere SAE (0W20 of 5W20)

In de loop der tijd is motorolie daarom steeds dunner geworden. Van 15W40 en 10W40 naar 5W40 en 5W30. Nu wordt er langzaam bewogen naar motoren die draaien op 0W30 oliën, maar in de nieuwste motoren van bijvoorbeeld de VAG groep, Volvo en Ford mag een 0W20 of 5W20 gebruikt worden.

Motorolie bijvullen

Motorolie bijvullen is vaak nog een lastige aangelegenheid. Zeker met alle nieuwe auto’s. Die kunnen soms niet eens meer door u zelf bijgevuld kunnen worden. Hoe kunt u nu toch olie bijvullen?

Er zijn enkele stappen die het bijvullen van motorolie voor u kunnen vergemakkelijken. Ook zorgen ze ervoor dat u het op een correcte en schone wijze kunt doen. Zo zijn er enkele belangrijke voorwaarden voordat u begint met bijvullen, als bijvoorbeeld omgevingsfactoren. Staat de auto recht? Hoeveel olie zit er nog in de auto? Met welke olie gaat of moet u bijvullen?

Stappenplan om bij te vullen

We helpen u graag bij het bijvullen en daarom hebben we een korte video opgenomen die u op we kan helpen. Lees ook gerust het volledige stappenplan door!

Lees het volledige stappenplan over olie bijvullen
Please accept statistics, marketing cookies to view this element.

Eigenschappen van motorolie

Motorolie heeft, kort door de bocht, vier eigenschappen. Smeren, beschermen, reinigen en koelen. Van een Formule 1 wagen tot en met een simpele personenwagen, dat geldt overal. Er wordt dus wel het nodige gevraagd van een motorolie.

Lees verder