Hier leest u hoe een Canadees transportbedrijf door middel van de Mobil Delvac 1 LE 5W30 een brandstofbesparing van bijna 2,5% realiseert.

Als één van Amerika’s grootste gekoelde-waren transporteur, kent Pride Transport de waarde van het gebruik van hoogwaardige smeermiddelen. Pride Transport werkt zelfs al tien jaar lang samen met ExxonMobil. Volgens Terrence Bloodworth, de onderhoudsmanager van Pride Transport, heeft de samenwerking met ExxonMobil en het gebruik van Mobil Delvac olieën geresulteerd in een verbeterde operationele prestatie. Zeker nu er gebruik gemaakt wordt van de vol-synthetische olie Mobil Delvac 1 LE 5W30.

De vloot overzetten op vol-synthetische olie

Vandaag de dag maakt de vloot, bestaande uit bijna 400 vrachtwagens, gebruik van de Mobil Delvac 1 LE 5W-30, een vol-synthetische motorolie specifiek voor diesels. Volgens Bloodworth is deze overstap echter niet in één nacht gemaakt: “Vroeger gebruikte we altijd Mobil Delvac Elite, een semi-synthetische olie. Vele jaren hebben wij dit product met groot succes gebruikt, de verversingstermijn was 100.000 kilometers. We hadden dus niet het idee om direct over te stappen op een vol-synthetische olie.”

Maar omdat Pride Transport altijd op zoek is naar het verbeteren van hun processen geeft Bloodworth toe dat Pride Transport toch nieuwsgierig was naar de nieuwe Delvac olie. In gesprekken met de smeermiddelen distributeur Rhinehart Oil en ExxonMobil kwam naar boven dat upgraden naar een vol-synthetische olie de beste optie zou zijn. Er werd een test protocol opgesteld om de real-world prestaties van de trucks te kunnen meten en om te testen of er echt waarde toegevoegd werd bij het overstappen op een vol-synthetische olie.

Geoptimaliseerde ODI proces

Het test programma wat Pride Transport uiteindelijk uitrolde besloeg twee jaar en tijdens de testen werd gebruik gemaakt van testapparatuur van ExxonMobil. Het resultaat was een datarecorder. Deze datarecorder verzamelde uiteindelijk 120 miljoen datapunten van actuele rijomstandigheden. Na de analyse van de grote berg data hadden de Pride Transport managers er vertrouwen in om de gehele vloot over te zetten op de Mobil Delvac 1 LE 5W30.

Halverwege het proces werd de technische staf van Pride Transport en van ExxonMobil verzameld bij motormaker Detroit Diesel om te kijken of de fabrikant problemen of bezwaren had tegen het verhogen van de verversingsinterval van 100.000 kilometer tot 130.000 kilometer. De fabrikant had geen bezwaar tegen het verhogen van de verversingsinterval.

Voordelen verlengde verversingsintervallenMobil Delvac 1 LE 5W30

Nu de vloot twee jaar op de Mobil Delvac 1 LE 5W30 rijdt blijft Pride Transport de positieve gevolgen hiervan ondervinden. De hoeveelheid onderhoud in de garage daalde, de verversingsintervallen werden met 33% opgerekt tot bijna 130.000 kilometer en er werd een brandstofbesparing gerealiseerd van bijna 2,5%. The overstap op de vol-synthetische olie heeft ook gevolgen gehad voor de Ecologische voetafdruk van het bedrijf. De uitstoot is gedaald met 2,6 miljoen kilo wat gelijk is aan de uitstoot van 450 luxeauto’s per jaar.