De nieuwste serie MAN TGX Euro 6 is door de fabrikant MAN vrijgegeven voor het gebruik van paraffine houdende synthetische brandstof. Deze brandstoffen vallen onder de verzamelgoedkeuring EN15940. Wanneer een brandstof EN15940 is goedgekeurd mag deze gebruikt worden in de nieuwste MAN TGX Euro 6. De biodiesel CO2 Saving Diesel 100 mag dus getankt worden in deze vrachtwagens.

Synthetische brandstof

De EN15940 goedkeuring bevat onder andere producten als GTL, BTL en CTL. Deze producten vallen onder de verzamelterm XTL. Het voordeel van deze producten is dat het allen synthetische brandstoffen zijn. Synthetische brandstoffen bevatten in principe geen zwaveldeeltjes en hebben een veel lagere emissie uitstoot dan conventionele diesel. Deze synthetische brandstoffen bevatten simpelweg minder vervuilende en schadelijke stoffen die tijdens de verbranding omgezet worden naar schadelijke fijnstofdeeltjes.

Garantie MAN TGX Euro 6

MAN garandeert de gebruiker van deze synthetische brandstof dat de garantie op het voertuig hetzelfde is als wanneer de gebruiker EN590 diesel tankt. Dit is de conventionele diesel. Ook zijn de olieverversingsintervallen gelijk aan het gebruik van EN590 diesel. Tot slot zijn ook de “Aanvullende garantievoorwaarden” gelijk aan EN590-gebruik.

Naast de MAN TGX Euro 6 geldt de vrijgave ook voor Euro 3, Euro 4, Euro 5 en Euro EEV motoren. Technische info omtrent de vrijgave wordt momenteel ontwikkeld.

Waarom een CO2 besparende synthetische brandstof

In de groep synthetische brandstoffen bevinden zich GTL en BTL. BTL is vergelijkbaar met HVO, HVO is ten opzichte van BTL in staat nog meer CO2 te besparen door een ander productieproces. De kwaliteit van de synthetische brandstof is dus hoger dan die van conventionele brandstof. U kunt kiezen voor GTL. Dit product bespaard veel fijnstof en stikstof uitstoot. Echter heeft u ook de keuze voor het product HVO. Dit product bespaard dezelfde hoeveelheid NOx, SOx en PM als GTL. Echter bespaard dit product ook nog eens meer dan 89% CO2 (WTW).

Door het gebruik van biomassa als grondstof bespaard HVO deze CO2 uitstoot. De gebruikte biomassa heeft eerder al CO2 opgenomen. De basisgrondstof van GTL (gas) heeft deze CO2 eerder niet opgenomen. Dit is het grootste voordeel van HVO ten opzichte van GTL.

Andere vrijgaven

Andere vrachtwagenfabrikanten hebben ook al aangegeven dat deze brandstof gebruikt mag worden in hun voertuigen. De lijst met fabrikantsgoedkeuringen vindt u op onze website.