Wat zijn de grootste trends in de automotive markt tot en met 2025? KPMG heeft het onderzocht. Op dit moment is de elektrische auto de grootste trend tot en met 2025 in de autobranche. Dit blijkt uit een enquête die gehouden is door KPMG onder 950 CEO’s, andere leden van de raad van bestuur en managers op business unit niveau in de automotive markt. Deze personen vertegenwoordigen autofabrikanten, autoleveranciers, importeurs, dealers, ICT-bedrijven en financiële instellingen.

Elektrische auto automotive markt

Bron: KPMG’s Global Automotive Executive Survey 2017

Automotive markt

In bovenstaande afbeelding zijn de 11 belangrijkste trends te vinden. Trend nummer 5 is “Marktgroei in opkomende markten”. Deze trend gaat voornamelijk over de opkomende markten als China, India en Brazilië die steeds groter worden en steeds meer auto’s afnemen. Vanaf 2013 tot en met 2015 was dit de belangrijkste trend volgens de deelnemers aan de enquête. Na een duik vorig jaar staat deze trend op nummer 5 en is deze ingehaald door vier andere trends.

Elektrische auto

Drie van deze vier trends gaan over de elektrische auto. De vierde trend gaat over de hybride elektrische auto. Deze auto wordt niet volledig elektrisch aangedreven, maar maakt gebruik van gecombineerde technologie. En de verbrandingsmotor en een elektrische motor daarnaast. De derde trend gaat over de elektrische auto die gebruik maakt van een brandstofcel. Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV) combineren waterstof met zuurstof om daar elektriciteit mee op te wekken. Deze technologie is dus de derde trend in de Automotive markt. Verderop in het rapport van KPMG blijkt dat de deelnemers aan deze enquête meer vertrouwen hebben in de brandstofcel technologie, dan in de technologie waar gebruik gemaakt worden van een batterij. Een elektrische auto met een batterij (Battery Electric Vehicle) maakt gebruik van een batterij om de auto aan te drijven. Door het gebruik van een batterij is de actieradius van de auto beperkt tot vaak 150 km.

Als grootste reden voor de opkomst van de elektrische technologie bij auto’s wordt door de deelnemers aan de enquête veel het woord regelgeving genoemd. Door de regelgeving wordt elektrisch rijden hoog op de agenda van de autofabrikanten gezet. Een voorbeeld hiervan is Volvo wat besloten heeft na 2019 alleen maar volledig of deels elektrische auto’s te introduceren. Door dat de fabrikant dit besluit heeft dit invloed op de gehele automotive markt.

Digitalisering

De trend die vorig jaar als belangrijkste trend gezien werd staat dit jaar op 2. Dit is de trend die in elke branche erg belangrijk is. Verbondenheid en digitalisering. Zeker in combinatie met trend 9 is dit een erg belangrijke trend. Grote ICT-bedrijven als Google zijn namelijk ook bezig hun eigen autonome auto te ontwikkelen. Doordat deze auto’s zichzelf voortbewegen zal de term auto veranderen. Nu is het een transportmiddel van een bepaalde persoon. Wanneer de auto zichzelf kan voortbewegen zal deze veel meer als openbaar goed gebruikt gaan worden.

Opvallend

Verder valt nog op dat er per regio ook grote verschillen zijn. Zo is de trend “Connectivity and digitalization” in China nog altijd de grootste trend. Zij zien de elektrische auto dus als minder belangrijk dan in andere delen van de wereld.