De autobranche is de laatste tijd flink aan het veranderen. Eerder heeft u al kunnen lezen over de grootste trends (elektrisch) tot en met 2025. Maar er speelt nog een belangrijke, misschien grotere trend in de autowereld. De elektrische auto’s veranderen alleen de aandrijving en de uitstoot van de auto. Een andere ontwikkeling is de ontwikkeling op het gebied van autonome auto’s en gedigitaliseerde auto’s.

Digitalisering in de autobranche

Ook in de autobranche rukt digitalisering op. Zo hebben auto’s die nu van de band rollen vaak al Wifi, wordt alle informatie tijdens het rijden verzameld door de fabrikant en kunnen sommige auto’s uit zichzelf rondrijden. Door deze digitalisering veranderd het “doel” van de auto. Vroeger was de auto een statussymbool, iets wat veel geld kostte en iets was om voor te sparen. Tegenwoordig vinden veel mensen, veelal jongeren, een auto een vervoersmiddel. Er ontstaat een verschuiving van bezit naar gebruik. Hun belangrijkste doel is van A naar B te komen. En of zij dit doen met een auto, of met het OV, of met de fiets is minder relevant. Doordat auto’s van tegenwoordig Wifi hebben en zichzelf kunnen voortbewegen wordt de auto gelijk aan het openbaar vervoer of een taxi. Men wil er in kunnen werken, relaxen, comfort. Maar niet meer rijden, want dat kost tijd.

Autonome auto

Daarnaast veranderd de auto langzaamaan van een partij ijzer naar één grote computer. Elke auto die momenteel van de band rolt is eigenlijk een rijdende computer. Met autonome auto’s is de computerfactor nog hoger. Deze auto’s zijn in staat om te leren van een weg waar zij zojuist doorheen gereden zijn. Al deze “geleerde” informatie wordt vervolgens centraal opgeslagen bij de producent van de autonome auto.

De producenten van de autonome auto’s zijn in eerste instantie de zogenaamde OEM’s. Dit zijn bijvoorbeeld BMW, Ford, Volvo, Toyota, etc. Zij hebben verstand van de auto, van de techniek van het aandrijven van de auto en van de “partij ijzer”. Daarnaast is er een nieuwe groep bedrijven die in de autobranche snel en hard opkomt. Dit zijn de grote ICT bedrijven als Google. Dit zijn de bedrijven die verstand hebben van software, computers en programmeren. Echter is ook Google bezig met de zelfrijdende auto.

Bij wie koopt u straks uw auto?

In een enquête uitgevoerd door KPMG wordt verwacht dat Silicon Valley bedrijven als Google voor 2020 een auto op de markt brengen. Dit betekent dat u dan ook bij die bedrijven uw auto zou kunnen kopen. Hoewel dit auto’s zijn, is het te verwachten dat deze auto’s anders zijn dan de auto’s die momenteel gemaakt worden door de OEM’ers als BMW, Ford en Toyota. Bij wie zou u uw auto kopen?

Autobranche autonome auto

Bron: KPMG’s Global Automotive Executive Survey 2017

In bovenstaande afbeelding wordt de gestelde vraag al gedeeltelijk beantwoord. De afbeelding komt ook uit de enquête van KPMG. Enerzijds is de vraag voorgelegd aan managers van verschillende bedrijven. De resultaten daarvan zijn te zien in de bovenste tabel. Hun verwachting is dat veel klantcontact in de toekomst via de fabrikant zal lopen. Zij verwachten dat de universele garage geheel zal verdwijnen en dat de autodealers, samen met de fabrikanten, het klantcontact zullen verzorgen.

De klant daarentegen verwacht dat het zal zijn zoals het nu is. Veel zal lopen via de universele garage en de autodealers. Bijna 20% van beide partijen verwacht echter ook dat ICT-bedrijven als Google hun klantcontact gaat verzorgen.