Stel voor dat u met uw auto of met uw vrachtwagen 1,5 miljoen kilometer kan rijden. Waarom zou u dat willen, dit zou u ongeveer 30 jaar kosten. En als u daarmee klaar bent, heeft u hele dagen continue gereden.

1,5 miljoen kilometer Mobil 1

Tijdens de ontwikkeling van Mobil 1 heeft Mobil deze test uitgevoerd. Het heeft Mobil 4 jaar gekost om dit aantal kilometers te rijden. Deze test werden uitgevoerd met twee auto’s van General Motors.

In de tredmolen

1,5 miljoen kilometerDe auto’s werden opgesteld in twee tredmolens en reden allebei 300.000 kilometer. Bij de ene auto werd de olie elke 11.000 kilometer ververst, bij de andere auto was de verversingsinterval 22.500 kilometer. Aan het einde van de 300.000 kilometers werd de motor uit elkaar gehaald en bleek dat de motor in perfecte staat was.

Bill Maxwell, hoofd van de productontwikkeling voor Mobil Technology Co., zei dat het verbazingwekkend was hoe goed de motor er nog uit zag. “De motor zag er letterlijk uit als niet”. Op basis hiervan kon Mobil concluderen dat ook de mensen die hun olie niet op tijd verversen toch nog gespaard worden door de olie.

Uitgebreidere test met Mobil 1

Mobil wilde de test echter nog uitgebreider uitvoeren. Het bedrijf kocht een BMW 325i met een 2,5 liter 6 cilinder motor. Met deze auto wilde Mobil proberen de 1,5 miljoen kilometer aan te tikken. De BMW heeft uiteindelijk vier jaar in de tredmolen gestaan. 24 uur per dag reed de auto rond, meestal met een snelheid van 120 kilometer per uur, maar de snelheid varieerde ook. Laagste snelheid was 60 kilometer per uur om normale rijomstandigheden te simuleren.

1,5 miljoen kilometerTijdens deze vier jaar werd er alleen gestopt voor onderhoud aan de auto. Het onderhoud werd uitgevoerd aan de hand van BMW’s onderhoudsschema. De V-snaar werd vervangen, olieslangen werd vervangen. Ook werden andere onderdelen vervangen, alles volgens het voorgeschreven schema van BMW. Ook olieverversingen werden gedaan volgens de planning die BMW voorschrijft.

Het resultaat

Na 1,5 miljoen kilometer werd de motor uit elkaar gehaald. Men kon geen enkel teken van slijtage ontdekken. De motor was niet alleen in uitstekende conditie, ook waren de meeste onderdelen nog goed genoeg om gebruikt te worden in een nieuwe motor van BMW!