Dagelijks verzorgen de kenmerkende groen-met-gele Maastaxi’s het vervoer van duizenden mensen over de Rotterdamse wateren. Den Hartog B.V. & Reinplus Vanwoerden Bunker B.V. werken in een goede relatie samen om de scheepvaart op de Nederlandse binnenwateren dagelijks van smeermiddelen te voorzien. Dit heeft zich vertaald in een test met de Mobil SHC 627.

De keerkoppelingen van de Maastaxi’s krijgen het zwaar te verduren. Krachtige motoren en de hele dag door schakelen tussen voor-, achteruit en neutraal. Dit zorgde ervoor dat, op basis van monsteruitslagen, de olie in de koppelingen vaak ververst moest worden.

Gegevens

De Maastaxi’s varen met ZF 305-3 keerkoppelingen. De smeerolie standtijden van de koppelingen waren voor het onderhoudsteam van Watertaxi Rotterdam niet bevredigend.

Watertaxi op Mobil SHC 629 2

De olie in de ZF keerkoppelingen werd verwisseld na 250 draaiuren. De olie die gebruikt werd was een minerale SAE 30 olie. Volgens de uitslagen van de MobilServ monster-analyses bevatte de smeerolie na 250 draaiuren excessief veel slijtagedelen. Hierbij moet gedacht worden aan IJzer (Fe), Koper (Cu) en Tin (Sn). Ook had de smeerolie een branderige geur. Mobil/Den Hartog B.V. en Watertaxi Rotterdam hebben in overleg met REINPLUS VANWOERDEN Bunker B.V. een test uitgevoerd met de MSTX 8, de MSTX 9 en de MSTX 10. Deze schepen draaien met Cummins dieselmotoren en, zoals gezegd, ZF keerkoppelingen. De testolie was een synthetische tandwielkastolie, de Mobil SHC 627.

Na ruim 2.000 draaiuren op de Mobil SHC 627 vertonen de oliemonsters een prachtig beeld. De olie ziet er optisch nog als nieuw uit, ruikt niet verbrand en bevat significant minder metaaldeeltjes.

Het eerste meetpunt in de grafiek (links) laat zien dat na 250 draaiuren met de minerale SAE 30 olie veel koperdeeltjes in de olie aanwezig zijn. Op dit moment is de overstap gemaakt naar Mobil SHC 627. Het tweede en het derde meetpunt (respectievelijk midden en rechts) tonen dat na 2.000 uren draaien met de synthetische Mobil SHC 627 de nog aanwezige metaaldeeltjes worden opgeruimd. Ook toont dit aan dat er bij het gebruik van Mobil SHC 627 aanzienlijk minder slijtage optreedt. Bij alle meetpunten is de olie ververst.Mobil SHC 627

Advies van Den Hartog B.V.

Vervang de minerale SAE 30 olie voor de Mobil SHC 627. De synthetische Mobil SHC 627 zal beter bestand zijn tegen de zware belasting van de keerkoppelingen. Ook zal deze olie de tandwielen beter beschermen bij piekbelasting en derhalve beter beschermen tegen slijtage.

Verwachte besparingen

Het gebruik van Mobil SHC 627 zal verwacht resulteren in de volgende voordelen

  • Minder slijtage/ongeplande uitval keerkoppeling;
  • Verlengde verversingsinterval van minimaal 8 keer zo lang;
  • Positieve MobilServ uitslagen na 500, 1.000, 1.500 en 2.000 uur;
  • Minder onderhoudskosten en afgewerkte olie.
  • Besparingen in oliekosten:
    • Huidig aantal verversingen per jaar: 14
    • Voorgesteld aantal verversingen per jaar: 1,75

Watertaxi Mobil SHC 629

Resultaat

Het advies van Den Hartog B.V. heeft geleid tot het omzetten van tot nu toe drie Maastaxi’s naar de Mobil SHC 627. Watertaxi Rotterdam bespaart hierdoor per jaar € 2.209,-.

Mobil / Den Hartog B.V. feliciteert Watertaxi Rotterdam met dit prachtige resultaat!