Het bedrijf Twence in Hengelo is afvalverwerker en heeft CO2 nodig. Het bedrijf vangt deze CO2 op en maakt er vervolgens Natriumcarbonaat van. Voor dit proces wordt warmte gebruikte uit het afvalverwerkingsproces. Erg duurzaam!

Twence

Twence Hengelo is een afvalverwerker uit de regio Twente. Het afval wat verwerkt wordt, wordt gebruikt om energie te produceren. Alle mogelijke soorten afval worden verwerkt. In 2009 was Twence in staat om voor 60% te voorzien in de energiebehoefte van de Twentse huishoudens. De warmte die Twence genereert is goed voor een besparing van 23 miljoen m3 aardgas.

Duurzaam Twence maakt Natriumcarbonaat van “eigen” CO2

Als afvalverwerker is Twence ook bezig met duurzaamheid. Sinds vier jaar heeft het bedrijf een installatie waarmee natriumcarbonaat wordt gemaakt. Dit is niet zo bijzonder, wel is bijzonder dat eigen CO2 uitstoot wordt gebruikt. Deze eigen CO2 uitstoot wordt vervolgens omgezet in natriumcarbonaat, wat ook bekend staat als bakpoeder. Dit bakpoeder wordt vervolgens weer gebruikt om eigen rookgassen te reinigen. De gassen die uit de schoorsteen in de atmosfeer komen moeten derhalve ook minder schadelijk zijn.

100.000 ton CO2 besparing

Tijdens het productieproces van bakpoeder wordt gebruik gemaakt van de warmte die vrij komt uit de verbrandingsinstallatie. Uit de schoorsteen van het bedrijf komt ongeveer 200.000 ton CO2 per jaar. Het bedrijf schat in dat het in staat zal zijn om ongeveer 100.000 ton hiervan af te vangen.

Duurzame partner

Twence hengelo bakpoeder CO2 duurzaam

Twence Hengelo vertrouwt al jarenlang op Mobil smeermiddelen voor smering en onderhoud van hun totale plant. Ook hierin worden constant stappen gemaakt om hun eigen, ambitieuze milieudoelstellingen te behalen. Onder ander met hydraulische olië , de Mobil DTE 10 Excel met energy efficiency goedkeuring, langere intervallen en energiebesparing door het toepassen van volledig synthetische Mobil SHC tandwielkastoliën en minder vetverbruik door het gebruik van de nieuwste generatie Mobil smeervetten op polyurea basis. Dit alles natuurlijk opgevolgd met Mobilserv olieanalyses en constructief overleg door de technische experts van Twence en onze vakmensen.