Over het effect van synthetische smeermiddelen op het brandstofverbruik wordt door voor- en tegenstanders veelvuldig gediscussieerd. Is de kennis van hoogwaardige synthetische smeermiddelen alleen voorbehouden aan de auto fabrikanten en hun dealers? Of kunnen de autobezitters zelf hierin een keuze maken? Brandstofbesparing met Mobil smeermiddelen (Mobil 1 voor voertuigen, Mobil SHC voor de industrie) blijkt uit onderstaande rapportage wel degelijk mogelijk.

Het DLG testcentrum (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft) uit Frankfurt am Main is een onafhankelijke organisatie welke op verschillende gebieden producten en diensten test. Die producten dragen bij aan technologische verbeteringen en ontwikkelingen. Wanneer de producten getest zijn verleent het DLG aan deze producten de “DLG erkenning”. Het DLG Testcentrum heeft de invloed van de synthetische Mobil smeermiddelen op brandstofverbruik vergeleken met standaard minerale oliën op een landbouwvoertuig. De bevindingen door test engineer Dr. Michael Eise van het DLG testcentrum worden hieronder toegelicht.

Reclames over synthetische smeermiddelen beloven uitmuntende eigenschappen op het gebied van interne wrijving in de motor, transmissie en eindaandrijving. Men verwijst hier vaak naar de lage viscositeit van de olie. Echter gaat het om de verbeterde smering die uiteindelijk moet leiden tot reduceren van het vermogensverlies en het verbeteren van de efficiëntie in de motor. Een hoger rendement zorgt voor brandstofbesparing en dus kostenreductie. Bijkomend voordeel van een hoogwaardige synthetische olie is de verbeterde bescherming tegen slijtage. Daarentegen is het een feit dat hoogwaardige synthetische smeermiddelen aanzienlijk duurder zijn dan de standaard minerale oliën.

Productie van synthetische smeermiddelen

De productie van synthetische smeermiddelen is geheel anders dan die van minerale smeermiddelen. Minerale smeermiddelen zijn ontstaan door mengsels van verschillende fracties van ruwe olie en door destillatie gescheiden.  Deze zijn vervolgens opnieuw te combineren in een gewenste verhouding. De exacte samenstelling van elke fractie kan enigszins veranderen afhankelijk van de gebruikte ruwe olie en de te verkrijgen kwaliteit is sterk afhankelijk van een uitgebreid additievenpakket. Voor synthetische smeermiddelen echter, is het productieproces als geheel veel complexer. Deze smeermiddelen worden geproduceerd uit synthesegas, dat wil zeggen een mengsel van koolmonoxide, en waterstof, koolwaterstofmoleculen geproduceerd met gedefinieerde eigenschappen. Deze koolwaterstofmoleculen worden uiteindelijk tot vloeistof doorontwikkeld. De samenstelling van dit basis smeermiddel is precies bekend, en de eigenschappen van het eindproduct kunnen worden aangepast met behulp van gerichte additivering.

ExxonMobil is de pionier op het gebied van synthetische smeermiddelen. Zij hadden als eerste de synthetische brandstoffen waardoor Mobil 1 is ontstaan en Mobil SHC.

Synthetisch vs. Mineraal

Om een DLG erkenning te krijgen heeft de “Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft” de invloed van de synthetische smeermiddelen Mobil Delvac 1 LE 5W30, Mobil Delvac Synthetic Gear Oil 75W140, Mobilube Syn LS 75W90 en de Mobil DTE 10 Excel 68 vergeleken met de standaard minerale oliën voor hetzelfde doel bestemd. Door de combinatie van deze produkten zijn alle onderdelen van het landbouwvoertuig voorzien van olie zoals de motor, transmissie, assen en eindaandrijvingen en het hydraulisch systeem. Hiervoor is een Fendt 724 traktor ingezet met een motorvermogen van 162 kW/220 pk met een standaard dieselbrandstof. Om een correct vergelijk te krijgen van verbruiksgegevens zijn er zowel testen op een PTO rollentestbank uitgevoerd als “DLG PowerMix” veldtesten.

Brandstofbesparing met Mobil 1 en Mobil SHC

De verbruiksmetingen in de gesimuleerde veldtesten van de DLG-PowerMix over twaalf testcycli leverde een gemiddeld specifiek brandstofverbruik van 270 g/kWh bij gebruik van minerale oliën. Een gemiddeld specifiek brandstofverbruik van 268 g/kWh bij gebruik van synthetische oliën. Het verschil van twee g/kWh komt overeen met een relatieve besparing van gemiddeld 0,75% over het gehele bereik. Het lagere brandstofverbruik was optimaal in de cycli waar de belasting van de tractor lager was. In Cyclus Z4K (zie afbeelding 1) wordt gewerkt met een aftak as aangedreven grondwerktuig en een belasting van 70%. Gemeten is een besparing van 4,0 g/kWh of 1,67 %.

Afbeelding 1.

brandstofbesparing synthetische smeermiddelen mobil 1

Bij extreem zware arbeid ontstond een marginaal hoger verbruik. Op de PTO rolletestbank werden deze resultaten bevestigd. Daarentegen lieten testen op de PTO rollenbank zien dat op zeven punten aanzienlijk minder brandstof (gemiddeld 0,71 %) werden bespaard (zie afbeelding 2), daardoor kan u brandstof besparen met Mobil 1 en Mobil SHC dus gerealiseerd worden.

Afbeelding 2.

brandstofbesparing Mobil SHC

Conclusie

Met de geteste smeeroliën Mobil Delvac 1 LE 5W30, Mobil Delvac Synthetic Gear Oil 75W140, Mobilube Syn LS 75W90 en de Mobil DTE 10 Excel 68 worden onder verschillende belastingen van de tractor met aftak as aangedreven grondwerktuig een zekere brandstofbesparing gemeten tegenover standaard minerale smeermiddelen welke voor hetzelfde doel zijn bestemd.

De Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft verleent aan ExxonMobil een certificaat . “DLG erkenning” als bewijs van brandstofbesparing bij gebruik van synthetische smeermiddelen. Hiermee wordt onderschreven dat synthetische smeermiddelen bijdragen aan technologische verbeteringen en ontwikkelingen. Brandstof  besparen met de Mobil 1 en Mobil SHC smeermiddelen is met dit certificaat bewezen.

Voor verdere informatie verwijzen wij u naar:

Website DLG

Persinformatie DLG

Testdata DLG

Erkenning DLG

Bronvermelding: Bovenstaande tekst is vertaald en bewerkt vanuit de Persinformatie DLG website.